Home » ЗДРАВЕ » Проф. Мария Миланова: Настъпват решаващи дни, близко е пикът на епидемията
Настъпват решаващи дни

Проф. Мария Миланова: Настъпват решаващи дни, близко е пикът на епидемията

Правилно е да има социална изолация и всички ние трябва да се придържаме стриктно към нея. 

Това е причината у нас да няма много заболели и починали, научи КОЧ.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV кардиологът от „Пирогов“ проф. Мария Миланова.

„Следващите две седмици ще бъдат решаващи за разпространението на заразата у нас и аз призовавам всички да спазват мерките на Националния оперативен щаб“, каза Миланова.

„В „Пирогов“ сме имали случаи с пациенти с COVID-19, които се интубират буквално на входа на болницата. Не трябва да се отпускаме и да допускаме тази гледка да става ежедневие“, смята тя.

„Няколко са формите на симптоми. Най-познати са болки в гърлото, висока температура, кашлица. Другите са загуба на обоняние и вкус, обща отпадналост, конюктивит, както и неврологични симптоми.

Загубите на обоняние и вкус са свързани със заболявания на централната нервна система. Ние все още нямаме отговор защо умират млади хора, които нямат придружаващи заболявания.

Всички медици се учим как да бъдем по-полезни в тази тежка ситуация. Все още не е категорично, че високите температури през лятото ще унищожат вируса. Примерите са Австралия и Иран.

Също така не трябва да забравяме, че във въздуха вирусът се задържа около 3 часа, но на повърхност може да оцелее около 3-4 дни. Затова е много важно да спазваме социалната изолация“, призова проф. Миланова.

„Все още няма лекарство срещу коронавируса. Трябва да бъдем много внимателни с използването на лекарства като хлорохин и такива срещу HIV, защото те могат да дадат странични ефекти.

Препоръката ми е всички да бъдат много внимателни. Сега в САЩ използват метода на вентилация на белия дроб. Все още не е доказана полезността на това лечение, но аз в събота участвах в едно онлайн обучение по тази тема, което беше много полезно.

Създаването на един колективен имунитет, създаването на ваксина или лекарство, ще доведат до отмяна на най-тежките мерки. дотогава трябва да спазваме социалната изолация и да бъдем много внимателни.

Всички медици в света работят непрестанно за създаването на лекарство и се надявам това да се случи в най-скоро време“, каза още проф. Миланова.

 

блиц

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?