Home » БЪЛГАРИЯ » Психиатър разкри как се „раждат“ опасните убийци като душманина на Андрея ВИДЕО
Психиатър разкри как се раждат опасните убийци

Психиатър разкри как се „раждат“ опасните убийци като душманина на Андрея ВИДЕО

Поправки от типа на непълнолетни лица, извършили тежки престъпления, да се третират като възрастни, трябва да се направят след задълбочено обсъждане от компетентни хора с дълъг професионален и житейски опит.

Това заяви психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, научи ko4.

След среща вчера между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и бащата на убитата Андреа от Галиче – Асен Руменов, стана ясно, че се предвиждат промени най-тежките наказания да са за най-тежките престъпления, без значение от възрастта.

По думите на Гълъбова преди да се правят подобни промени е важно да се изясни от какви хора са извършени престъпленията, какво е тяхното образователно ниво, в каква обстановка са израснали, какво е приела експертизата и какво се е случило с тези хора след излизането им от институциите.

„При малолетните (до 14 г.) се признава абсолютна физиологична невменяемост, поради което те не търпят наказания, а са поставени на поправителни мерки. При непълнолетните (между 14 г. и 18 г.) и към настоящия момент се прави съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да прецени тяхната годност да носят наказателна отговорност“, подчерта психиатърът в „Лице в лице“.

Според нея не е ясно на каква база професионалистите ще могат да стъпят и да определят определен човек, извършил тежко престъпление, че разсъждава като възрастен.

Освен това смята, че може да има и субективизъм при преценката, няма разработени критерии и не се знае какво се прилага в световната практика.

„Трябва си дадем сметка, че бруталните убийства, които виждаме са изходът на една система, а бомбите сме ги заложили на входа. Няма да решим проблема само с наказанията“, подчерта Гълъбова.

Експертът обясни, че проблем на съвременното общество е отчуждението и фактът, че в българското общество липсва комуникация между децата и родителите.

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?