Горещи новини

Пухкав козунак с плънка с какао, по рецепта на баба. Тази съставка го прави изключително вкусен и ароматен

Kozunak s kakao

Не всеки може да направи козунак. Трябва да вложите страст и любов.

Ето какво ви е необходимо, за да приготвите един наистина вкусен козунак.

За тестото:

4 жълтъка
половин литър мляко
1 кг брашно
300 г захар
75 г прясна мая
100 мл олио
1 ч. л. сол
настъргана кора от лимон
настъргана кора от портокал
1 ампула с ванилова есенция
100 г стафиди
1 ампула есенция от ром

За пълнежа:

150 г ситно нарязани орехи
8 с. л. какао
пудра захар на вкус
50 г нарязани стафиди
кора от портокал
2 пакетчета ванилова захар

Пресейте брашното със солта, оставете стафидите в есенцията от ром, за да поемат аромата. Поставете млякото на котлона, след това добавете захарта и разбъркайте, докато се разтопи. Отделно в малка купа добавете маята и я намачкайте добре с пръсти. Смесете я със супена лъжица захар и добавете 8 супени лъжици мляко. След като се разтвори напълно, добавете брашно. Оставете да се активира за няколко минути.

Междувременно разбийте добре с миксера жълтъците, докато получите пяна. Добавете ваниловата есенция, лимоновата и портокалова кора и разбъркайте добре.

След като всичко е готово можете да започнете да месите тестото. Уверете се, че млякото е топло, а не горещо и постепенно започнете да го добавяте в брашното. След това добавете маята и замесете тестото.

Добавете яйчената смес с ванилия и портокалова кора и месете, докато получите гладко тесто. Накрая добавете топлото олио и стафидите с ром. Омесете всичко много добре.

След това, покрийте с чиста кърпа и го оставете да втаса.

Пригответе пълнежа, смесвайки в купа орехите, какаото, стафидите, портокаловата кора и ваниловата захар. След това, добавете пудра захар на вкус.

Разделете тестото на четири равни части. Ще получите два козунака.

Разточете кора, намажете я с ореховата смес и навийте на руло. Направете същото с втората част от тестото. Поставете рулата кръстосано едно върху друго и след това ги усукайте. Поставете получения козунак в тавата, застлана с хартия за печене.

Оформете така и втория козунак.

Набодете козунаците с клечка за зъби, след това ги намажете с жълтък и поръсете със захар отгоре. Оставете ги да втасат на топло място, след което ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути.

Споделете тази рецепта за домашен козунак с приятелите си!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Пухкав козунак с плънка с какао, по рецепта на баба. Тази съставка го прави изключително вкусен и ароматен"

Какво мислите?