Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Първа стъпка към затягане на режима: Промените в ТЕЛК са намалили с 36% новите инвалидни пенсии
Промените в ТЕЛК

Първа стъпка към затягане на режима: Промените в ТЕЛК са намалили с 36% новите инвалидни пенсии

Както се очакваше, промените в медицинската експертиза, с които миналото лято беше премахната възможността да се трупат проценти за различни заболявания при определянето на степен на неработоспособност, са лишили много хора от инвалидна пенсия, научи ko4

Това става ясно от анализ на НОИ, публикуван в информационния бюлетин на осигурителния институт.

Анализът на разходите за инвалидни пенсии през 2018 г. показва, че през четвъртото тримесечие на миналата година – точно след реалното влизане в сила на новата наредба на МЗ за медицинската експертиза, разходите за инвалидни пенсии нарастват с 1,6%, което е значително по-ниско от процента на увеличение на пенсиите от 1 юли (3,8%).

„Фактически, част от инвалидните пенсии, които са били изплащани през четвъртото тримесечие на 2017 г., вече не се изплащат през четвъртото тримесечие на 2018 г., като намалението не е било компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии с по-висок размер“, установяват от НОИ.

Същото експертите наблюдават и при сравнение на първата и втората половина на миналата година – част от пенсиите, изплащани към юли 2018 г., вече не са се изплащали във втората половина на годината и намалението не е компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии на по-висок размер.

Флагман

Твоят коментар

About Ивана Александрова

One comment

  1. иВАНО, много си неинформирана и глупава ма. Не е никаква първа стъпка, а е последна гербаджийска мръсотия. В момента приключва процедурата по изработване и публикуване на новата наредба за медицинската експертиза, която отменя старата унищожителна. На болните ще им бъде върнато правото да добавят до 30% за повече от едно заболяване стига то да е над 50% ТНР с добавка от още 10% за заболявания последствие от основното заболяване ТОЕСТ имаш основно заболяване 60%, можеш да добавиш до 10% за заболявания следствие на основното и може да добавиш до 30% за други заболявания стига те да са за над 50% ТНР. Няма да плашиш хората зловредно герберско същество. Призовавам всички ощетени с миналата наредба след 3 август 2018-та да се жалват в министерството и да поискат преосвидетелствуване, преди дни министърът на герберското здраве заяви публично, че всички ощетени ще могат да се преосвидетелствуват. Успех на всички!

Какво мислите?