Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Разкриха рецептата за напитката на Хипократ, която лекува 100 болести. Пази се вече хиляди години и още помага!
Разкриха рецептата за напитката на Хипократ която лекува 100 болести. Пази се вече хиляди години и още помага!

Разкриха рецептата за напитката на Хипократ, която лекува 100 болести. Пази се вече хиляди години и още помага!

Кората от нар отдавна се използва за медицински цели. Потиска развитието на патогени, намалява възпалението.

Съдържа много полезни микроелементи, има противопаразитни, противовъзпалителни и антибактериални свойства и се бори с инфекции и вируси.

Рецепта за приготвяне на лек от изсушена кора на нар

На една част сухи кори ще ви трябват 20 части вряла вода. Сложете 10-12 грама в стъклен съд от кората и я залейте с чаша вряла вода. Можете също да ги залеете със студена вода и да оставите да заври на котлона, но без да кипне. След това покрийте съда с капак и оставете да се запарва около половин час, за да се утаи кората на дъното. Не изхвърляйте кората от нея, тя ще продължи да отделя полезни вещества.

Напитката на Хипократ помага в лечението на много здравословни проблеми, но в зависимост от конкретното заболяване се прилага специфично.

Как да използвате отварата при различни заболявания?

• Чревни разстройства

В такива случаи изпийте около половин чаша прясно приготвена запарка, а останалата част отново покрийте и оставете за следващо запарване. В рамките на 10-15 минути разстройството на червата трябва да изчезне. Ако облекчението не настъпи, трябва да се консултирате с лекар и да си направите всички необходими изследвания. Ако тежката диария е придружена от треска, болка и други симптоми, трябва незабавно да извикате линейка.

• Възпалителни процеси на храносмилателната система

Отварата от кората на нар помага при заболявания, като стомашни и чревни язви, възпалителни процеси в червата, дисбиоза. Трябва да знаете, че може да се използва само през периода на ремисия и с разрешение на лекуващия лекар, тъй като може да има противопоказания или съпътстващи патологии, при които употребата на отварата може да е неефективна.

Разделете половин чаша (100 мл) от отварата на 4 дози и пийте по 20-25 мл за всяка доза. Не прецеждайте. Пийте отварата през ден и преди хранене – първия път на празен стомах, а последния – преди лягане. След това направете седмична почивка и в края й можете да продължите да приемате лечебната отвара.

Докато провеждате лечението, алкохолните напитки са строго забранени.

Лечебният процес ще спре растежа на патогенните бактерии в целия храносмилателен тракт и ще елиминира възпалителните процеси. Известно е също, че Хипократ е използвал такава отвара за лечение на кожни лезии, одрасквания, леки наранявания. Навлажнете чиста кърпа с отварата и я приложете върху раната.

Противопоказания за употребата на сок и отвара от кори на нар

• гастрит с висока киселинност;

• хемороиди;

• запек.

Полезни свойства на нара и кората

Понижава кръвното налягане – зърната на плодовете леко понижават налягането при хипертония, а изсушената кора, ако се добавя към чая, успокоява повишената тревожност, помага при безсъние.

Повишава хемоглобина – при анемични състояния приемайте сок от нар по половин чаша, три пъти на ден, 30 минути преди хранене. Приемайте 2-3 месеца.

Възстановява баланса на хормоните – семената на нара помагат при менопауза, болезнен предменструален синдром, повишават хормоналната активност.

Понижава кръвната захар – 60 капки сок, четири пъти дневно преди хранене, значително ще понижат нивата на кръвната захар.

Нарът и тиквените семки повишават желанието за секс

Дезинфекцира назофаринкса – изплакнете с разреден сок устата при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Сокът има дезинфекционни свойства и намалява болката.

Премахва радиоактивните изотопи – плодовете на нара са полезни за хора, работещи с радиоактивни вещества или живеещи в район с висока радиация.

Прогонва паразитите – узрялата кора съдържа съединения на изопелтиерин, метилизопелтиерин, пелтиерин, които допринасят за изхвърлянето на хелминти. За целта 40-50 г от натрошената кора трябва да се настояват в половин литър хладка вода за около 6 часа. След това оставете да къкри на тих огън, докато остане 50% течност. След охлаждане се прецежда и се приема на малки глътки в продължение на час.

Лекува кожни заболявания – маска от натрошена, запържена кора в масло или зехтин ще изсуши мазната кожа на лицето, ще помогне при акне и гнойни обриви. Прахът от изсушена кора помага при изгаряния, нацепвания и одраскване.

Спира диарията – има стягащи свойства, децата могат да приемат сок, разреден с вода, а възрастните – една щипка прах от сушени кори, три пъти на ден.

Намалява възпалението – залейте 2 ч.ч. суха кора с чаша гореща вода и оставете да ври половин час на водна баня. След това изцедете добре корите и налейте вода до първоначалния обем. Приемайте по 50 мл, половин час преди хранене, 2-3 пъти на ден.

Важно е да знаете!

Кората на нара съдържа алкалоиди – токсични вещества. В никакъв случай не трябва да превишавате предписаната доза. Възможно е да има странични ефекти, като повишаване на кръвното налягане, замаяност, намалено зрение, гърчове. Сокът от нар съдържа органични киселини, които разрушават зъбния емайл, така че пресният сок трябва да се разрежда с вода.

Милена ВАСИЛЕВА

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?