Home » ЗДРАВЕ » Растението, което може да помогне в борбата срещу COVID-19
Растението което може да помогне в борбата срещу COVID-19

Растението, което може да помогне в борбата срещу COVID-19

Това растение беше много популярно в Западна и Южна Европа. В югоизточните страни, предимно в Китай, то все още се използва в традиционната медицина.

Растението Сърпица, познато още като Багрилна сърпица, е основният компонент за лекарства при лечение на грип и други инфекциозни заболявания.

От древни времена багрилната сърпица е важен източник на синьо багрило и се култивира в цяла Европа, особено в Западна и Южна.

В средновековието е имало важни райони за отглеждането й в Англия, Германия и Франция. Градове като Тулуза са станали проспериращи от търговията с билката. В крайна сметка тя е заменена от синтетични сини багрила.

По настоящем се наблюдава известно възраждане на използването на сърпица за занаятчийски цели.

Свойства на багрилна сърпица

– антибактериално, противовирусно и противовъзпалително действие;
– адстрингентни и противоракови свойсва.

Състояния и заболявания, при които се прилага багрилна сърпица. Екстракт/тинктура от листата и корените са ефективни срещу:

грип;
енцефалит;
морбили;
хепатит;
паротит;
червен вятър;
висока треска и гърчове при деца.

Билката се прилага в:

в медицината;
в хомеопатията;
в промишлеността – използва се и за подобряване на цвета и качеството на индиго, както и за формиране на база за черни бои.

Предвид многото му полезни свойства, учените предлагат растението да се използва като цялоста мярка за профилактика и лечение на инфекциозни заболявания в условията на пандемията от коронавирус.

Източник: Борба.БГ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?