Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Реакциите след присъдата на д-р Димитров са в двете крайности: От „почетен гражданин” до „бесило” и „убиец”
Реакциите след присъдата на д-р Димитров са в двете крайности

Реакциите след присъдата на д-р Димитров са в двете крайности: От „почетен гражданин” до „бесило” и „убиец”

За по – малко от 24 часа след решението на Окръжен съд – Пловдив, с което д-р Иван Димитров бе оправдан за убийството Плъха, социалните мрежи преляха от стотици коментари по казуса, видя ko4.  Мненията на хората варират от „достоен човек” до „убиец”, придружени с предложения за изменение на Наказателния кодекс и връщане на смъртното наказание.

Както TrafficNews съобщи, д-р Иван Димитров бе оправдан на първа инстанция за убийството на Георги Джевизов – Плъха. Съдът прие, че се касае за деяние, извършено при неизбежна отбрана, без да се превишават пределите й. По другото обвинение – за незаконно притежаване на оръжие обаче лекарят бе признат за виновен и осъден на 2 години условно, с 3 години изпитателен срок.

Убийството на крадеца Георги Джевизов, известен с прякора Плъха, се превърна в национална новина, след като стана ясно, че автор на деянието е анастезиологът Иван Димитров, известен лекар под тепетата. Новината предизвика сериозен отзвук в общественото пространство. Стотици пловдивчани излязоха в защита на медика, който бе арестуван веднага след убийството. Лозунги „Свобода за д-р Димитров” бяха издигнати и в други големи градове, но най-масов протестът бе под прозорците на прокуратурата в Пловдив.

Ден по-късно Димитров бе освободен от ареста под гаранция. веднага след това започнаха коментари от различни правозащитни организации, а пловдивски адвокати обвиниха прокуратурата , че е се е поддала на манипулации и обществен натиск.

В крайна сметка разследването приключи в срок и обвинителният акт влезе в съда. Три пъти разпоредителните заседания не успяха да тръгнат по една или друга причина. Всяко от делата бе съпътствано от огромен интерес. Три пъти хора с различни професии и на различна възраст, познати и непознати на д-р Димитров изпълваха площада пред съдебната палата под тепетата. Всички обединени от една цел – оневиняване на медика.

Вчера поддръжниците му го посрещнаха с аплодисменти в съдебната зала. Прокуратурата поиска условна присъда Иван Димитров бе признат за невинен.

Новината обиколи социалните мрежи и всички новинарски емисии. Не закъсняха и коментарите, от пъстри по-пъстри. Извода от тях: 90% от потребителите подкрепят Димитров.

Голяма част от хората смятат, че действията му са правилни, та и дори за пример.

„Браво на доктора, всеки достоен човек трябва така да постъпи”

„Има една българска поговорка“,Да би мирно седяло,не би чудо видяло“

Плъха каквото е търсил е намерил”

Някои дори искат медика да бъде получи медал или да е удостоен със звание „почетен гражданин на Пловдив”.

„Дайте му медал, на човека и го пускайте „

„Браво! Разбира се, че е НЕВИНЕН! Хората трябва да се научат, че не може да се краде, влиза в чужди имоти и да се нахвърлят срещу собствениците му! Вече 20г се търпят кражбите и издевателствата на почти едни и същи индивиди! Браво докторе! Извадил нож, но не на правилния човек!”

Разбира се не са малко коментарите, засягащи съдебната ни система и прилагането на НК. Хората настояват за адекватни присъди и за изменение на закона. Много от потребителите в социалните мрежи смятат, че частната собственост е неприкосновена и всеки трябва да има право да защитава себе си, семейството си и имуществото си си.

„Крумови закони трябват!”

„Прекрасна новина! Крайно време да заработи справедливостта, защото доктора е невинен”

„Ако Плъха беше в затвора,където му е мястото,сега щеше да е жив!.. И всичко опира до неадекватната правосъдна корумпирана съдебна система”.

На другия полюс обаче е са обаче коментарите, на хората, които смятат, че съдът се е поддал на обществения натиск. Според тях оправдателната присъда ще се отключи самонадеяността на мнозина да убиват и да се оправдават със „самоотбраната”.

„По принцип, предвид сериозната битова престъпност, би следвало да се преразгледат законите за самозащита. Но пък от друга страна, който си представя, че възможността да убиеш човек, само щото си решил, че те краде, задължително ще доведе до цялостно добро, трябва да се замисли.Трябва да се пипа много внимателно в тая материя, защото българинът е известен пияндурник и най-малкото половината битови убийства ще минат в графата „неизбежна самоотбрана“”.

Разсъжденията на хората не спират до тук. Появиха се и много хипотези, че ако убитият не бе от малцинството, а убиецът му не бе лекар, то тогава присъдата ще бъде друга.

„Всички по-горе са написали БРАВО! Аз няма да кажа това,не защото защитавам и оправдавам посегателството над частната собственост,а по други причини:

-ако крадецът не беше ром, а извършителят на убийството-български лекар,дали решението на съда щеше да бъде такова?/според мен-не/

-защо лекарят, смятайки ,че е прав да убие,н е се е предал, а е укрил извършеното?

Трябва да се радваме на истинско правосъдие,на прилагане на закона еднакво за всички,а не когато е оправдан убиецът на циганин!”

Разбира се представителите на малцинството също се включиха в бурните дебати в мрежата. Защитавайки своя събрат, ромите разкритикуваха решението на Окръжният съд, определяйки го като „нечовешко” и „подкупно”.

„Трябва обезателно да се иска отвод на Пловдивския съд и делото да замине в друг Апелативен район и тогава ще има правосъдие за убийството”

„Да си признаеш че си убил човек и да те пуснат на свобода. Това само се случва в България”

„Той дори и не е лекар, а рентеолог. Убил е човек с незаконно оръжие от засада, прикрил е следите и се отървава ей така. Ами ако беше сина ви, а не някакъв циганин? Какво щяхте да кажете?”

„20 години за този убиец”

„Не затвор, а бесило за доктора”

„Поредното доказателство, че в България НАМА ПРАВОСЪДИЕ, а корумпирана, расистка и податлива на политическо влияние псевдосъдебна система!

Този „лекар“ първо се е снабдил с незаконен боен пистолет, после е излъгал че крадецът е влязъл в дома му, излъгал е, че там е била жена му, гонил го е и го е застрелял ИЗВЪН ИМОТА СИ – на улицата! Това си е умишлено убийство! И се е опитал да накара други хора да лъжесвидетелстват! И след всичко това е оправдан! Къде е законността и справедливостта?”

„Само дето убиецът изобщо не се е обадил на държавата (полицията), а 30 минути е наблюдавал и дебнал жертвата, след което го е застрелял в гръб, на улицата. После се е опитал да подправи доказателствата и да повлияе на свидетелите”

„Следващият, който убие със незаконно оръжие ще е вътре на 100 %. Добре, че е доктор и хората се надигнаха.Обикновеният човек заминава директно поне за 10 години на топло!”.

Медиите също отнесоха „пешкира”. Хората смятат, че зад присъдата стои шумът в пресата около казуса и натиска на обществото.

„Медийно се раздуха случая и малко трудно щеше да има друга присъда”.

Присъдата може да бъде обжалвана. От това право ще се възползва както прокуратурата, така и семейството на Джевизов. До последна инстанция ще настояват за признаване на доктора за виновен. Тепърва предстои казусът да бъде разглеждан от въззивната инстанция.

Източник: trafficnews

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?