Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Рецепта за най-вкусния боб за Бъдни вечер
Рецепта за най-вкусния боб за Бъдни вечер

Рецепта за най-вкусния боб за Бъдни вечер

Няма как трапезата на Бъдни вечер да бъде сервирана без боб.

Ако трябва да изброите някои традиционни български ястия, именно бобът ще е този, за който ще се сетите първо. Той е много полезен за човешкия организъм и е на белтъчини, които са близки до животинските.

Знаем, че от боба се образуват газове и се подува корема. Но лесно може да се разминем с тези неприятни състояния като преди това бобът бъде накиснат в студена вода за няколко часа, а най-добре е да престои цяла нощ при пропорция 1 чаша боб на 4 чаши вода. Преди да започнем приготвянето му е нужно да изхвърлите първите две води водата, а след това да го измием.

Необходими продукти:

Боб – 350 г

Лук – 3 глави

Моркови – 2 броя

Чушки – 2 сушени пиперки, сладки

Целина – 1/3 глава

Олио – 150 мл

Домати – 1 с.л. доматено пюре

Карамфил – 5 зърна, цели

Магданоз – сух

Джоджен – 1 ч.л.

Девесил – на вкус

Чубрица – 1/2 ч.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.

Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.

Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?