Home » БЪЛГАРИЯ » Решено е: 153 лева към заплатите отгоре от 1 януари
Решено е: 153 лева към заплатите отгоре от 1 януари

Решено е: 153 лева към заплатите отгоре от 1 януари

Увеличението на минималната заплата е решено от 1 януари.

Това стана ясно в ефира на Нова тв.

Виктор Николаев попита гостуващите: Кога точно трябва да се вземе решението за увеличението на минималната заплата със 153 лева?

То е предрешено, защото законът е такъв. „Сбъркана формула, верен резултат“, посочи гостът му в студиото Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България АИКБ.

Това е добра новина за доходите ни, е че се обсъжда размера на минималната работна заплата за 2024 година, като по предложение на правителството тя е 933 лв.

Това е ръст от 153 лв, което е 20% над сегашната минимална заплата.

За промяната настоява финансовият министър Асен Василев.

Дори и с това увеличение няма да се доближим по доходи с останалите държави-членки на Европейския съюз, тъй като във Франция, където тя е най-висока плащат по 13,80 долара на час срещу скромните 5,70 в България.

За пенсионерите засега няма промяна в заплащането, но пък наближава Коледа – време през което традиционно вече се отпуска малка сума за подкрепа за всички възрастни.

Най-високите заплати взимат в секторите, които работят за западни глобални компании.

Те напрактика взимат нормални европейски и дори над средните заплати там, но ги харчат в България.

Най-високи са заплатите в ИТ сектора

България е страната с най-висок ръст на заплатите в ЕС през последната година.

Към момента средната работна заплата у нас е 1 957 лв.

Ръстът никак не е малък и е над нивата в другите европейски държави. Увеличението в България е с близо 13% за последната година.

Експерти коментират, че това е вид „компенсация“ за резките повишения на цените.

В ИТ сектора работещите взимат средно 4 732 лв.

Следват ги като енергетика, финанси и застраховане.

Най-зле е положението, където бизнесът се държи предимно от българи – хотелиерство и ресторантьорство.

В другият полюс на класацията са хотелиерство и ресторантьорство, селско и горско стопанство, които взимат най-ниски възнаграждения (1189 лв.).

Сравнително ниско остава и нивото на инфлация в страна – 7.7%.

Страната ни е на второ място по увеличение на почасовите надници и заплати сред страните от Европейския съюз извън еврозоната за 2022 г.

Данните показват, че заплащането в България бележи и най-голям ръст с близо 15% от държавите извън еврозоната като тенденцията е това да продължи.

Едва десет дни остават на родителите да подадат заявление за помощта за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Крайният срок е 15 октомври.

От тази учебна година помощта се предоставя на всички ученици от посочените класове, независимо дали са записани в държавно, общинско или частно училище. Те трябва да живеят постоянно в страната.

Размерът на подкрепата е 300 лева и се изплаща на два пъти. 150 лева от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище и не е допуснало 5 и повече неизвинени отсъствия.

Помощта се предоставя без подоходен критерий на родители и осиновители, на приемни семейства/семейства на близки и роднини, на децата, настанени за отглеждане извън семейството, както и на настойници/попечители, които отглеждат детето. Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?