Home » БЪЛГАРИЯ » Родни пенсионери строят къщи за 250 бона в този край
Rodni pensioneri stroqt kushti

Родни пенсионери строят къщи за 250 бона в този край

Огромен строителен размах, но липса на кадри. Млади са по строежите в чужбина, в бригадите не липсват и хора на предела на силите, а пенсионери от Родопите пък строят къщи за по 250 хиляди лева за баровци във вътрешността на страната.

Наглед абсурдна картина, но това е реалността.

„От няколко години работим по реставрацията на къща край София. Желанието на собствениците е архитектурният стил да е като в Копривщица. До този момент са инвестирали 250 бона.

От 12 месеца работя само по зида около двора, по неговата облицовка с камъни“, споделя пред екип на „Родопи voice“ мъж от региона. От години е пенсионер, но от години продължава да работи в строителството във вътрешността на страната. Много опит във всякакъв тип строежи. В момента обаче е останал сам. Всички млади са се отказали.

„Няма кой инструмент да ти подаде. Надницата е 130 лева, но хора няма. Сам съм напълно. Собствениците пък не бързат, тази къща ще им е просто украса в почивните дни, малка перла сред останалите имоти, които притежават. И така сам, лека-полека работя“, споделя мъжът пред екипа ни.

Стотици са строителните бригади от Родопите, които действат както в България, така и зад граница. Голям процент от работниците в тях са с огромен стаж, но вече в предпенсионна възраст. Целта за всички е една: със спечеленото да помогнат на младите, и поне малко да ги разтоварят от гурбета.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?