Новините на фокус
Home » КЛЮКАРНИК » Свидетел: Алексей Петров поръча Васил Божков
Свидетел: Алексей Петров поръча Васил Божков

Свидетел: Алексей Петров поръча Васил Божков

Алексей Петров и Васил Божков – две емблематични и противоречиви лица от българския преход многократно са били свързвани един с друг.

Първият вече е мъртъв, а вторият днес кацна в София и бе арестуван, след като три години се укриваше в Дубай заради повдигнати му множество обвинения.

Днес швейцарският адвокат на Васил Божков – Стоян Баумайер заяви в София, че неговият клиент и Алексей Петров никога не са се познавали. „Техните пътища никога не са се пресичали“, категоричен бе юристът.

Според свидетели обаче това не е точно така. Lupa.bg припомня някои от фактите и изявленията на свидетели, направени под клетва в съда.

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров поръчал убийството на един от най-богатите българи – Васил Божков. Това заяви под клетва в съда свидетелят по делото „Октопод” Пламен Устинов, който бе обявен за „ключов” от медии, прокуратура и МВР за доказването на обвиненията срещу Петров и компания.

Алексей Петров смятал, че е поръчан от Васил Божков

Шокиращите разкрития бившият гард от НСО направи през май 2012 г. пред Софийския градски съд. Освен това Устинов обяви, че Трактора искал да бъдат убити и шефа на „Литекс“ Гриша Ганчев и бизнесмена Валентин Шотев съответно през 2002 и 2008 г.

Пламен Устинов обясни, че поръчката за физическата ликвидация на Божков дошла през 2006 г. Алексей Петров я възложил освен на „ключовия свидетел” и на Момчил Кръстев. Кръстев бе сред арестуваните с някогашния „лоялен гражданин” в рамките на операция „Октопод”, но бе освободен след седмица.

Пламен Устинов заяви в съда, че Трактора е поискал да бъдат убити бизнесмените Васил Божков, Гриша Ганчев и Валентин Шотев 

Бившият гард от НСО обясни още, че веднага след ареста на Петров през 2010 г. при него започнали да ходят различни хора, които му предлагали по 10 000 лева, за да не дава показания. Три години, след като свидетелства срещу Трактора по делото „Октопод“ Устинов бе съсечен с брадва. Той оцеля, но оттогава насам за него не се е чуло нищо.

През 2002 г. обаче по време на първия сериозен атентат срещу Алексей Петров, който тогава е офицер под прикритие, плъзнаха слухове, че заповедта за неговото ликвидиране е дошла от Васил Божков.

Според мнозина по това време бившата барета е трябвало да стане директор на ГДБОП. На 14 август същата година Алексей Петров напуска басейна „Спартак“, където има офиси и се среща с хора.

Излиза в 23 часа заедно с жената до него Ива Павлова и още един мъж – Румен Пешев, който е застрелян пред дома си в София през 2006 г. Тримата вървят спокойно към колите си. В този момент от горичката до паркинга проехтяват изстрели. Алексей Петров се свлича на земята. Ива Павлова и Румен Пешев са леко ранени. Охраната реагира със закъснение и започва да стреля към гората, но нападателите вече са избягали. Травмите по тялото на Алексей Петров са сериозни, но той оцелява.

Екс баретата Бай Добри бе арестуван за покушението срещу Алексей Петров през 2002 г.

За покушението по-късно е арестуван Николай Добрев – Бай Добри. Той също е бивша барета. Служил в отряда заедно с Алексей Петров. Когато напуска МВР, Добрев става шеф на охраната на Васил Божков. По време на атентата срещу Алексей Петров и при ареста му няколко месеца по-късно също е на служба при хазартния бос. Заедно с него са арестувани още няколко мъже, сочени за извършители и помагачи при атентата. Делото така и не стигна до съда. Причините остават в архивите на разследването.

Но по разследванията има данни, че Алексей Петров и Бай Добри заедно са контролирали сводничеството в няколко столични хотела преди много години, но са се скарали за пари. По-късно Петров заявява, че колегата му от отряда на баретите няма мотив да го убива.

Неофициално обаче свидетели твърдят, че Алексей Петров бил убеден, че босът на „Нове Холдинг“ го е поръчал на бившата барета и свой охранител Бай Добри през лятото на 2002 г.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?