Home » БЪЛГАРИЯ » Силен ропот в НАП заради евентуалното спиране на бонусите
Силен ропот в НАП

Силен ропот в НАП заради евентуалното спиране на бонусите

Недоволство от почти сигурното спиране на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се надига сред чиновници, научи ko4.

Ропотът е най-силен в НАП, където понякога премиите възлизат на около 30% от общото възнаграждение на редовите служители. В интернет групите, които обединяват хора, работещи в агенцията, се срещат коментари, че действието е равносилно на предателство и влияе много демотивиращо.

Премиите в някои държавни структури ще бъдат орязани като икономия заради кризата, свързана с коронавируса. Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов обяви, че такава мярка е възможна.

По традиция сумите се плащат през втората половина на април. Бонусите се изчисляват за всяка структура отделно според вътрешни процедурни правила и формула. Всеки началник оценява индивидуалния принос на служителите си. В някои ведомства калкулациите вече са направени, но отговорът от централите в София е, че премии за първото тримесечие няма да има.

В интернет мрежите всичко това се оценява като неуважение за положения труд, неглижиране на рисковете за редовите служители при коронавируса (мнозина от тях работят в препълнени зали и фронт офиси), липса на съсловна защита и т.н.

„Не сме против държавата да вземе тези пари. Но нека категорично да посочи, че отиват за лекари и други хора, които се борят на първа линия с вируса. А яснота няма”, споделиха пред „Сега“ чиновници.

Бонусите имат лоша слава сред по-голяма част от обществото, но в действителност без тях доходът на хиляди редови служители би бил твърде нисък.

Най-вероятно в сектори, които пряко са ангажирани с епидемията – здравеопазване, МВР и т.н, рестрикции няма да има. Ако премиите в останалите сфери бъдат спестени, еднократната бюджетна икономия за три месеца ще е около 100 млн. лв.

дунавмост

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?