Home » БЪЛГАРИЯ » Скандална издънка в старчески дом в Пловдив
Скандална издънка в старчески дом в Пловдив
Скандална издънка в старчески дом в Пловдив

Скандална издънка в старчески дом в Пловдив

Четири служителки в Дома за стари хора „Хармония“ в Пловдив бяха уловени, че работят без здравни прегледи и книжки. Документите са задължителни, особено при работа в подобен тип специализирани заведения. Нарушението е било констатирано от служител на РЗИ при проверка на място в дома, твърди trafficnews.bg.

 

При последвал контрол от здравната служба, в специализираното заведение за възрастни хора в квартал Коматево, било установено, че четири служителки били допуснати на работа, без да притежават здравни книжки и без да са преминали задължителни профилактични медицински прегледи. Тези лица извършвали услуги по предоставяне на грижа и гледане на възрастни и болни хора.

 

При тази си позиция работниците са длъжни да предоставят такива прегледи, а и самият работодател е длъжен да ги изиска.Инспекторът е съставил акт, с който наказва с административна глоба фирмата, стопанисваща старческия дом, със сумата от 1000 лева. Управляващите дружеството веднага са подали възражение с мотивите, че наказателното постановление е незаконосъобразно.

Скандална издънка в старчески дом в Пловдив

Като разглежда делото, състав на Районния съд в Пловдив е констатирал, че обективните факти кореспондират с доклада на инспектора на РЗИ, тоест реално служителките са се грижили за хората, без да имат ясен здравен статус. Освен това към момента на проверката нито една от служителките изобщо не е имала издадена здравна книжка.

Въпреки заключенията магистратите са констатирали, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при съставяне на акта и при издаване на наказателното постановление, което обуславя незаконосъобразност на последното.

Оказва се, че държавният служител е санкционирал фирмата по член, който препоръчва на физическите лица да имат здравни прегледи, а не по същество – фактът, че работодателят е  допуснал хората на работа въпреки неспазените здравни изисквания. Поради тази причина магистратите са били принуди да отменят наказателното постановление, с която старческият дом е глобен с 1000 лева.Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Източник: www.blitz.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?