Горещи новини

Скандал с гроба на Татяна Лолова 2 години след смъртта й

Скандал с гроба на Татяна Лолова 2 години след смъртта й

На 22 март се навършват 2 години от загубата на голямата комедийна актриса Татяна Лолова. Покрай годишнината в социалните мрежи се разпали скандал за гроба на легендата на Сатиричния театър.

Във фейсбук се появи снимка на вечния дом на актрисата, намиращ се на Алеята на творците на Централните софийски гробища. Кадърът събуди възмущение у мнозина, тъй като 2 години след смъртта на Лолова на парцела не е сложен паметник, а има поставен дървен кръст с имената й, датата на раждане и датата на кончината й.

Потребители на социалните мрежи побързаха да нападнат роднините на комедийната звезда, че не са се погрижили да й поставят поне паметна плоча. Други пък отправиха критики към Министерството на културата, като дори направиха предложение да се създаде специален фонд, който да се грижи артистите да бъдат погребвани достойно и да им бъдат поставяни безвъзмездно паметници, в случай че нямат наследници или семействата им изпитват финансови затруднения.

След като дискусията ескалира, всъщност се оказа, че случаят с Татяна Лолова изобщо не бил такъв. По нейно собствено желание приживе след смъртта й тя е била кремирана, а прахът й е бил разпръснат от нейните близки над морето в любимия й Лозенец, където прекарваше всички лета до края на живота си. Синът, снахата и внуците на актрисата се почувствали обидени от твърденията, че не се грижат за гроба й, тъй като били изпълнили нейната последна воля. Театралната легенда не е била погребвана на Централните софийски гробища, а парцелът там бил обособен, за да могат всички желаещи да й отдават почит.

Малко преди скандала с гроба на актрисата да се разрази в социалните мрежи, беше направена и първата копка на градинката в нейна памет. Изграждането й започна в столичния кв. „Гео Милев”, където актрисата живя до последно.

Тя ще бъде първата тематична градинка на името на голямата българска актриса. На церемонията присъстваха синът на Лолова – Сава, и двама от нейните внуци – Сава и Матей, както и актьори от трупата на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, директорът му Калин Сърменов, приятели, колеги и близки на актрисата.

За изграждането на градинката са били нужни усилия от страна на общината, за да я узакони, след като теренът е бил определен за строителство и дори имал разрешително за строеж. На това място вместо сграда с усилията на гражданите и Столична община с решение на общинския съвет беше отсъдено пространството да се превърне в градинка в памет на звездата.

Кралицата на комедията ни напусна през март 2021 г. на 87-годишна възраст след тежко боледуване от ковид. Тя беше настанена в „Пирогов”, където лекарите направиха всичко възможно, за да я спасят, но придружаващите й заболявания, обострени след прекараната инфекция, отнеха живота й. 3 години преди нея от този свят си отиде и нейният обичан съпруг Светослав, с когото бяха неразделни в продължение на 54 години.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Скандал с гроба на Татяна Лолова 2 години след смъртта й"

Какво мислите?