Home » БЪЛГАРИЯ » Слави Трифонов: Произвол! Диктатура! Наглост!
Слави Трифонов: Произвол

Слави Трифонов: Произвол! Диктатура! Наглост!

Забелязал съм, че в последните 10 години, дойде ли Коледа и Нова Година, политиците, разчитайки на празничното ви настроение, приемат закони и извършват действия, които обикновено са нагли, недемократични и жестоко ни ощетяват нас, гражданите на България. Тази година, за съжаление, не прави изключение.

Заваля сняг, започнаха да се пеят коледни песни и политическите простотии достигнаха пика си, а това, уважаеми зрители, засяга лично всеки един от нас.

И така:

Вчера Европейската комисия наложи глоба на България в размер на над 77 милиона евро, за това, че Българският Енергиен Холдинг налага монополно владение на пазара на газ и така нарушава европейското антимонополно законодателство. Ужасното е, че Министерски съвет и министър-председателят ни убеждават колко хубаво било, че ни глобяват само 77 милиона евро. При положение че глобата можеше да е нула, ако управляващите просто спазваха законите. От три години е имало предупреждения за това и…нищо. На всичкото отгоре и енергийният министър и министър-председателят наговориха купища лъжи, че глобата е, защото не сме били приватизирали Булгаргаз.

А истината е – и то я има написана в основанието на Европейската комисия, че е наложена такава глоба, защото монополистът БЕХ не е допуснал до газопреносната мрежа в България други икономически субекти. А това, на един пазар да има различни търговски субекти, се нарича пазарна икономика. Другото е монопол. И ако у нас свикнахме управляващите да нарушават българските закони и това да им се разминава, то след като сме членове на Европейския съюз, нарушаването на европейските закони не може да им се размине.

Тук ще ви кажа две неща. Първо – министър-председателят лъже. Не му е за първи път, но конкретно тази лъжа струва 77 милиона евро. И второ, ако си мислите, че тази глоба от 77 милиона евро не ви засяга лично, ще ви кажа – засяга ви. Засяга ни. Защото тази глоба ще я платим всички ние – българските граждани. Защото Българският Енергиен Холдинг е държавен. А държавата, това сме ние. И тази глоба ще я платим всички ние.

Продължавам с нещата, които ви засягат лично. Засягат вас, вашите пари и вашите семейства. Искам да ви припомня колко пари ще трябва да платите заради некадърността и неморалността на управляващите през изминалите три години. Освен тези 77 милиона евро, през 2016 година държавата в лицето на Националната електрическа компания, която е държавна, бе осъдена да плати 620 милиона евро на руската компания “Атомстройекспорт” заради спирането на проекта АЕЦ–Белене. А през септември тази година, държавата, пак в лицето на Националната електрическа компания, бе осъдена да плати нови 32 милиона евро на фирмата „Уорли Парсънс“ отново заради едностранното прекратяване на проекта Белене.

Да сметнем – 77 милиона евро, плюс 620 милиона евро, плюс 32 милиона евро е равно на 729 милиона евро. 729 милиона евро само за три години. Това са милиард и половина лева наши пари. Хвърлени на боклука от сегашното правителство.

Пари, които ще платим. Все си мисля, че е време и те да си платят.

Още нещо, което ви засяга лично. Миналата седмица Народното събрание прие поправки в Наказателния кодекс. Поправки, за които председателят на парламента Цвета Караянчева се кле тук, в това студио, че нямало как да минат, защото били антидемократични. Отново нагли, безсрамни лъжи. Защото миналата седмица депутатите приеха, че всеки български гражданин може да бъде арестуван и до 48 часа да не бъде уведомяван никой за този арест. Нито семейството, нито близките, нито адвокати, нито никой. И което е още по-скандално – могат да бъдат арестувани деца и 24 часа този арест може да остане в тайна. Тоест, родителите 24 часа няма да знаят какво се е случило с тяхното дете.

Това е напълно репресивен, антидемократичен и античовешки закон. Така само с един акт Народното събрание унищожи 29 години демокрация в България. Това вече не е демокрация. Това е произвол. Това е диктатура. Как мислите, това засяга ли ви лично?

Обичате ли свободата си? Ако е така, чуйте това. Преди няколко дни управляващите предприеха уникална промяна в Антикорупционния закон. Според тази поправка процедурата по отнемане на имущество може да продължи, дори ако човекът, който е обект на тази процедура, се окаже невинен в хода на съдебното производство. На практика органът КПКОНПИ получава правото да иска конфискация на имуществото на всеки, без да е длъжен да доказва, каквато и да е връзка с незаконна дейност. Тоест, може да сте невинен, може да сте доказали това в съда, но въпреки всичко репресивен орган в държавата да ви вземе имуществото.

И сега какво си мислите, уважаеми зрители? Това демокрация ли е или е нещо достойно за диктатура? Това засяга ли ви?

Продължавам. Ще ви кажа един факт. Тази седмица излезе докладът на Партията на Зелените в Европейския парламент, който определя България като най-корумпираната страна в Европейския съюз. И ако си мислите, че депутатите ще работят за премахване на корупцията – лъжете се. Напротив. Депутатите искат да се узакони корупцията. Искат и го правят.

Вчера депутатите на ГЕРБ и ДПС предложиха общинските съветници да се извадят от антикорупционния закон и за тях да отпадне задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси. Тоест предлага се легално, напълно законно, общинските съветници да използват служебното си положение за лично облагодетелстване. Чуйте само с какъв безумен довод се предлага това. Причината била, че броят на общинските съветници в държавата бил около 5400 души и това били твърде много хора, за да бъдат проверявани и контролирани.

Значи да очакваме, ако се приеме този закон, един огромен брой престъпници да се опитат да станат общински съветници, защото така, чисто законово ще избегнат закона.

И така, уважаеми сънародници, засяга ли ви лично, че ще пращате хора в местната власт, които ще могат да крадат законно?

Сега ще ви кажа още нещо лично. Преди няколко дни се навършиха две години от трагедията в Хитрино. На 10 декември 2016 година влакови цистерни се взривиха на гарата в Хитрино – седем души загинаха, десетки бяха ранени, а множество домове – разрушени. След трагедията започна кампания за набиране на средства в помощ на Хитрино – 20 милиона лева отпусна Европейската комисия, правителството даде от наше име 10 милиона лева. Въобще правителството, като дава пари, да не си ги вади от джоба? Бойко Борисов да не си ги вади от портфейла си? Те затова са избрани да управляват парите на държавата. А държавата, уважаеми зрители, за стотен път казвам – това сме ние. Но да се върнем на темата. 10 милиона държавни пари, пак ние, българите, дарихме и над 2 милиона лева, само че със есемеси, а Камарата на строителите пое ангажимента да възстанови безвъзмездно 11 къщи. И след всичко това, уважаеми зрители, преди дни общината от Хитрино поиска от пострадали жители да връщат пари… за сложена дограма. Причината – първоначално на къщите на пострадалите е поставена нова дограма, а впоследствие тези къщи са били напълно съборени от общината, за да се построят нови. Но пък били съборени с новата дограма – и сега хората трябва да връщат – парите или дограмата. Или 2-3 хиляди лева, или дограмата – това иска кметът Нуридин Исмаил. Кметът, който, между другото, беше изключен от ДПС заради непрозрачност при харченето на получените средства. А ще повторя – средствата са над 32 милиона лева.

Уважаеми зрители, жителите на Хитрино минаха през истински ад – загубиха свои близки, загубиха и домовете си. Това е невъобразима трагедия. Днес общинските власти, дали от немарливост или от безподобна алчност, правят така, че част от тези жители да загубят и още нещо – да загубят достойнството си. Тези жители, вместо да получат безрезервна подкрепа и съпричастност от своите служители в общината, всъщност са накарани да се чувстват като абсолютни престъпници.

И всичко това се случва, докато истинските престъпници и истинските виновници за взрива в Хитрино са на свобода. Мислите, че вече има осъдени? Не, няма!

Даже ще ви кажа още нещо – на последното дело съдът прие експертиза, че причината за взрива е… печка! Печка, бе, печка – горяща печка, близо до гарата.

Това е, уважаеми зрители, престъпникът е печка, а да – и онези нещастни хорица с дограмата. Или и това не ви засяга лично? / KO4

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?