Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » След като полицаи му взеха книжката: Христо си направи бъги 7,5 к.с., за да има право да кара без книжка
След като полицаи му взеха книжката: Христо си направи бъги 7 5 к.с. за да има право да кара без книжка

След като полицаи му взеха книжката: Христо си направи бъги 7,5 к.с., за да има право да кара без книжка

След като остана без шофьорска книжка, напук на полицията мъж от Мерданя само за три дена си сглоби уникално бъги, с което обикаля по улиците на селото

Преди две седмици на излизане от горнооряховската болница, където работи, Христо Узунов бил арестуван от полицаи.

Причината за задържането бил получен сигнал, че се гласи да шофира собствения си автомобил в нетрезво състояние. Христо не отрича, че в момента на ареста бил яко пийнал – с 3,11 промила алкохол, но обяснява причината, накарала го да посегне към чашката.

„Работя в общинската болница в Горна Оряховица като обслужващ персонал. В моите задължения влиза и откарването на труповете в моргата и приготвянето им. Във въпросния ден бях откарал едно мъртво 19-годишно момиче. Гледката толкова ме потресе, че без да мисля, отидох и изпих набързо две мастики. След което са качих на колата си и тръгнах да се прибирам.

На входа на болницата обаче вече ме чакаха и ми щракнаха белезниците.

Не оспорвам ареста, нито че ми взеха книжката. Никога до този момент не съм имал и едно провинение или нарушение на Закона за движение по пътищата, но това не ме оневинява.

Затова искам да кажа на всички шофьори да не повтарят моята грешка и никога да не се качват в колата, след като са пили алкохол. Сега чакам да видя какво наказание ще ми бъде наложено. Искам да си го излежа ефективно за назидание“, споделя Христо Узунов.

Тъй като автомобилите и ръмженето на двигателите са му в кръвта, той не можел дори и да си представи да стане пешеходец.

След като умувал ден-два какво да прави, той измислил. Събрал намиращите се в двора му части от стар жук, купил си един китайски двигател и за три дни сам си сглобил бъги самоделка. Мъжът обаче държи специално да се подчертае, че мощността на двигателя на бъгито му е 7,5 конски сили.

„Искам това да стане ясно, тъй като до 14 конски сили не се изисква свидетелство за правоуправление. Така че този път не съм в нарушение. Да не вземат от полицията да прочетат и да хукнат пак да ме търсят и да ме арестуват“, обяснява Узунов.

Неговата истинска страст обаче са моторите.

В дома си Христо има цели 17 мотоциклета от различни времена и епохи. Като при това всичките си работят безотказно и трябва само да им се напълни резевроарът и да се потегли на път.

Най-старият експонат в колекцията на мъжа е „Урал МК 72“ от 1942 г. „В България днес има само три такива мотора и единият е моят. Купих го за 7000 лв. Сега ми дават за него 10 бона, но аз изобщо не мисля да го продавам“, категоричен се Христо.

Като реликва той пази и първия мотор, който е подкарал още като дете, балканче модел 1958 г. Наред с тези два експоната със сантиментално значение за рокера, той е горд притежател и на още 15 двуколесни машини, сред които има: симсони, балканчета, карпати, два броя пиаджо, както и един малък детски пикет. Освен моторите, другата страст на Христо Узунов са трабантчетата. Той е един от постоянните участници в „Траби феста“, който се провежда всяка пролет във Велико Търново.

Иван Първанов / Борба

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?