Сложете люти чушки в чорапите и изчакайте една нощ – чудо се случва с тялото!

Сложете люти чушки в чорапите и изчакайте една нощ - чудо се случва с тялото!

Съгласете се, това звучи необичайно, но всъщност е доста умен ход с оглед на здравето ни. Специалистите са единодушни, че е добре лютите чушки да се консумират от време на време и в умерени количества, тъй като те съдържат изключително лечебно вещество, наречено капсаицин, което стимулира кръвообращението.

Известно е, че лошото кръвообращение не осигурява достатъчно подхранване на тъканите и органите с кръв. Някои хора пък не могат да консумират люто дори в минимални количества и описаният по-долу метод е единственият възможен начин да получат всички ползи от лечебния зеленчук.

червени люти чушки

А именно, вместо да ядете лютата чушка, сложете я в чорапите, които обувате преди лягане. Разбира се, първо трябва да разполовите чушката по дължина или да я нарежете и смелите на ситно.

Можете да използвате лют пипер, смлян на паста, като лапа и да я нанесете върху стъпалата на краката си. С прозрачно фолио и чорап „превръзката“ е добре фиксирана, за да не се разпада по време на сън.

Когато съдържащият се в лютите чушки капсаицин влезе в контакт с кожата, той ще се абсорбира и ще предизвика локално ускоряване на метаболизма, разширяване на кръвоносните съдове и засилване на кръвообращението.

Ако правите това вечер преди лягане, експертите посочват, че това ще ви помогне да спите по-добре, така че „ще убиете с един куршум два заека“. Най-простото нещо е да вземете лют пипер на прах, да го поръсите върху краката си и да обуете чорапи върху праха. Може да използвате и олио от люти чушки, а рецептата за същото можете да прочетете по-долу в текста.

люти чушки в чорапите

Не бива обаче да прекалявате и с него, защото може да ви „разгорещи“ и да раздразни кожата. Опитайте първо върху малка част от кожата на краката, след това, ако няма странични ефекти, нанесете върху цялото стъпало.

Лечебно масло с люти чушки при ревматични болки, невралгии и болки в ставите

Можете не само да използвате това страхотно масло в кухнята, за да подправите любимите си ястия, но можете да го използвате както за лечение, така и за антицелулитен масаж и лечение на лошо кръвообращение. Маслото се приготвя от люти червени чушки и е отлично при радикулити, миозити, невралгии, ревматизъм и болки в ставите.

люти чушки в хаванче

Маслото от люти чушки принадлежи към групата на дразнещите и загряващите масла. Има стимулиращ ефект: разширява капилярите, засилва кръвообращението в горните части на кожата, подобрява тъканния метаболизъм и активира регенеративните процеси на епидермиса.

Продукти: 

  • 10 пресни люти чушки
  • 2 чаши студено пресован зехтин
  • стъклен буркан

масло от люти чушки

Начин на приготвяне: чушките се измиват, отстранява се дръжката и се смилат на месомелачка. Получавате около 1 чаша смлени чушки. Смлените чушки се поставят в стъклен буркан и се заливат с олиото. Разбъркайте и оставете буркана на тъмно място за една седмица. След 7 дни прецедете съдържанието през марля или гевгир.

Можете да съхранявате съдържанието на смлените чушки в стъклен буркан и да го съхранявате в хладилник. При необходимост използвайте като добавка към ястия. Съхранявайте маслото в стъклена бутилка и го използвайте за масажиране.

люти чушки в буркан

В началото маслото трябва да се нанася върху кожата няколко пъти на ден, когато се появят болки в ставите. Усеща се изтръпване по кожата, поносимо дори приятно, защото маслото дълбоко затопля кожата. След това болезнените места трябва да се затоплят добре с топла кърпа, за да се запази топлината на тялото.

С течение на времето интензивността на нанасяне намалява, така че след месец-два процедурата може да се прави веднъж седмично, според нуждите. Маслото се съхранява на тъмно място, може и в хладилник.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Сложете люти чушки в чорапите и изчакайте една нощ – чудо се случва с тялото!"

Какво мислите?