Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » СПЕЦИАЛНАТА БАНИЦА на мъжа ми за Нова година – той я прави, аз редя късметите! Не сте опитвали нещо по-пухкаво:
СПЕЦИАЛНАТА БАНИЦА на мъжа ми за Нова година - той я прави аз редя късметите! Не сте опитвали нещо по-пухкаво:

СПЕЦИАЛНАТА БАНИЦА на мъжа ми за Нова година – той я прави, аз редя късметите! Не сте опитвали нещо по-пухкаво:

Знам, че тук много домакини възмутено ще зацъкат с език, но си признавам без бой – у нас баницата я прави мъжът ми, просто защото аз не умея. Последният ми опит завърши с фиаско, което отиде директно в кофата.

Затова на всяка Нова година моят Иван приготвя неговата Специална мъжка баница – по-пухкава и вкусна не съм яла у никоя приятелка (не че го хваля). Ако опитате неговата рецепта за новогодишна баница, ще се убедите в думите ми, а сега решихме да я споделим с всички читатели на „За Жената“ по случай предстоящия празник. Ето необходимите продукти за Мъжката баница на Иван:

Специална Мъжка баница

Продукти: 

  • 500 г готови кори
  • 3 яйца
  • 300 г сирене
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 70-100 мл олио или разтопено масло (напоследък слагаме зехтин)
  • 200 мл кисело мляко
  • 100 мл газирана вода
  • 3-4 шепи фино сирене

За заливката:

  • 100 мл мляко
  • малко олио
  • 1 яйце

Приготвяне: 

Натрошете сиренето, добавете яйцата, киселото мляко, газираната вода, олиото и бакпулвера и разбъркайте всичко. Застелете форма 30х20 см или по-голяма (в кръгла също става идеално) с хартия за печене.

Разстелете две кори на дъното и ги намажете изцяло с олио, включително и страните, които висят над тавата. Оставете две кори настрани, за да покриете баницата. Всяка следваща кора потапяйте внимателно в плънката, докато се напои, след което изстискайте леко и редете така получените вързопчета от кори в тавата едно до друго.

плънка за баница

Направете същото и с втората кора, а когато запълните тавата, поръсете в отворите шепа-две фино сирене.

сръбска гибаница

Обърнете навътре корите, които висят от тавата, и ги покрийте със заделените две кори, след което подпъхнете добре, все едно слагате чаршаф на легло. Нарежете баницата на кубчета.

Разбийте яйцето, добавете млякото и малко олио. Залейте баницата и я изпечете около 45 минути в загрята на 210 градуса фурна. Нарежете я още гореща по предварително направените разрези.

баница със сирене

Да ви е сладко и весели празници!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?