Home » ЗА ДАМИТЕ » Споделям от опит! Ето как да накарате орхидеята да оживее, да цъфти и ухае в продължение на много години.
Eto kak da nakarate orhideqta da cyfti

Споделям от опит! Ето как да накарате орхидеята да оживее, да цъфти и ухае в продължение на много години.

Орхидеите, поради тяхната визуална привлекателност и издръжливост, са любими на много градинари. За да могат тези грациозни растения да ви радват със своето здраве и красота в продължение на много години, е необходим специален подход и грижи.

Използването на естествени методи за грижа насърчава активното развитие на кореновата система и обновяването на листата и е особено важно за постигане на обилен цъфтеж.

Един от ефективните методи, който позволява на орхидеите да се развиват по-добре, е азиатската техника за стимулиране на растежа.

Характеристики на азиатския метод за грижа за орхидеи

Орхидеите символизират изисканост и нежност. Често срещани в Европа, тези екзотични красавици имат живи цветове и пищни листа.

Видът Фаленопсис или орхидея пеперуда е най-популярен сред градинарите. Този вид предпочита умерени температури от около 20 градуса, достатъчно светлина без пряка слънчева светлина и висока влажност на въздуха.

Важно е редовно да наторявате растението и да му осигурявате навременно поливане, предотвратявайки преполиването, което може да доведе до загниване на корените.

Процедурата за съживяване на орхидея

За да се стимулира растежа на корените и листата, се препоръчва използването на азиатския метод. Първо трябва старателно да почистите и подрежете корените на орхидеята, след което да ги изсушите.

орхидея гъсти корени

Нарежете няколко скилидки чесън в стъклен съд, добавете вода. Оставете сместа да престои няколко часа, прецедете и поставете орхидеята с корените надолу в нея за известно време. След като я подсушите, обърнете орхидеята с корена нагоре в долнатата част на пластмасовата бутилка, като поддържате необходимата влажност чрез редовно оросяване на вътрешността. Отгоре покрийте с отрязаното гърло на бутилката, така че да се образува нещо като парник (не забравяйте да направите отвори в бутилката, за да „диша“ орхидеята. След месец ще видите появата на нови корени и листа.

орхидея стимулант с чесън

Инструкции за грижа

Поставянето на орхидеи в прозрачни саксии позволява по-добър достъп на светлина до корените. Важно е да се осигури на растението достатъчно ниво на светлина и въздух.

За предпочитане е да поливате орхидеи, като ги потапяте в купа с вода, като използвате дъждовна или дестилирана вода. Оптималната среда за техния растеж ще бъде влажна зона, като баня или оранжерия, където се създават идеални условия за влажност. Важно е да избягвате пряка слънчева светлина, преполиване и внимателно да подрязвате корените, за да удължите живота им.

розови орхидеи

За да стимулирате цъфтежа на орхидея, е важно да следвате определена последователност в грижите: правилно регулирайте подаването на торове и вода, внимателно почиствайте листата от прах и мръсотия, а също така поддържайте въздуха в стаята свеж, докато осигуряване на температурен режим не повече от 20 градуса по Целзий.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?