Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Спътникът на убитият шофьор в с. Прилеп: Слизай и бягай бързо! Тумба роми тичат към нас!
Спътникът на убитият шофьор в с. Прилеп: Слизай и бягай бързо! Тумба роми тичат към нас!

Спътникът на убитият шофьор в с. Прилеп: Слизай и бягай бързо! Тумба роми тичат към нас!

„Бягай, бягай бързо! Виждам тумба роми да тичат към нас. Слизай и бягай!“

Тези думи казва спътникът на линчувания шофьор секунди след като 6-годишно детенце изскача пред камиона им и загива на място в бургаското село Прилеп в понеделник следобед. За съжаление водачът на камиона не успява да спре, група почерпени роми го наръгват и мъжът издъхва на пътя от кръвозагуба. 15-сантиметрово е било острието на ножа, с който роднина на детето е наръгал шофьора на камиона. Това научи „България Днес“ от свои източници в полицията в Бургас.

Трагичният случай както за детенцето, така и за шофьора се разиграва в понеделник около 15 часа следобед. Тогава камион „Скания“, в който зад волана е 57-годишен мъж от Аксаково, Варненска област, а до него е негов приятел, се движи по пътя в бургаското село Прилеп. В къща близо до шосето семейството роми празнува Голяма Богородица по стария календар и са седнали да пият още от обяд. Детето е оставено без надзор да тича и да си играе.

По едно време излиза от къщата и изскача на пътното платно. В това време камионът преминава и шофьорът изведнъж усеща, че е блъснал нещо, натиска спирачки и спира 20 метра по-надолу по пътя. Тогава разбира, че е блъснал детенце, което не е имал възможност дори да види, че е изскочило на пътя. Източници на „България Днес“ в МВР обясниха защо.

„Водачът на камиона не е могъл да има видимост, защото от кабината на тира има 2 метра мъртва зона напред. Тоест шофьорът не може да вижда на 2 метра пред камиона си, а точно на такова разстояние е изскочило 6-годишното детенце. Водачът на тежкотоварното возило не е карал с превишена скорост, това става ясно от спирачния път, които е около 20 метра“, коментира нашият източник, пожелал името му да се запази в тайна.

Според запознати със случая детето е оставено без родителски надзор, както често се случва в ромските махали. Трагедията е голяма, но не оправдава факта на саморазправата, с която семейството решава да въздава правосъдие, като отмъсти за смъртта на детето.

Спътникът на линчувания шофьор малко след сблъсъка вижда в страничното огледало групата роми, които търчат към камиона. Отваря своята врата, разбира, че няма шанс да помогне на колегата си, защото нападателите били много. В това време за негов късмет минава джип. Човекът спира колата и му казва същото, което самият той извиква на шофьора, преди да го издърпат от кабината ромите.

„Бързо се качвай, тези ще те убият!“, извикал водачът на джипа. Вторият шофьор се мята в колата и двамата напускат селото. В следващото най-близко село, където го оставя, той на свой ред се обажда на полицията в Бургас. Обадил се вече на ченгетата, спътникът се връща на мястото и вижда безжизнения труп на шофьора на камиона.

Малко след това пристигат полицаите и линейка. Медиците констатират смъртта на жертвата, а органите на реда започват масови арести. Седем души са задържани още в същия ден. Впоследствие четирима са освободени от ареста вчера, а бащата, дядото и чичото на убитото дете остават зад решетките.

„За тях има данни, че са участвали в убийството на шофьора на камиона, блъснал детето, но все още не е ясно кой е конкретният извършител.“

Това стана ясно от думите на шефа на бургаската полиция комисар Емил Павлов, който говори пред местните медии.

„И тримата са съпричастни към смъртта на лицето, а кое точно е виновното лице, ще стане ясно след експертизите, които са назначени“, каза Павлов в ефира на Нова тв.

От думите му се разбира още, че един от тримата е осъждан. Става въпрос за дядото на жертвата. Работили са в дърводобива и не са местни жители на село Прилеп. Там било спокойно, но въпреки това ще има засилено полицейско присъствие, за да не се стига до напрежение.

Точната причина за смъртта на шофьора все още не е ясна, но вероятно е кръвозагуба, след като е бил наръган с нож в прасеца. Това предстои да стане ясно от аутопсията.

В момента текат разпити на свидетели, освидетелстване на лица, изземване на сравнителни образци, ДНК и отпечатъци и др. Намерен е ножът, с който е извършено престъплението. По неофициална информация е открит в храсти непосредствено до убийството и е с дължина 15 см.

57-годишната жертва е откарана за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ – Бургас. Назначени са различни експертизи. По случая се води разследване, което е под надзора на Окръжната прокуратура в морския град.

Наказанието, което виновният може да получи, е между 10 и 20 години, но санкцията ще бъде индивидуализирана с оглед на криминалното минало и виновността, обясни бургаският окръжен прокурор Георги Чинев.

Подобен случай

През 2016 г. турски тираджия блъсна и уби на място 4-годишно дете в центъра на старозагорско село Паничерево. Трагедията се разигра до автобусна спирка.

Веднага след инцидента хора от селото опитаха да убият шофьора на камиона. Стъклата на кабината бяха изпотрошени, а брезентът на ремаркето беше срязан. Патрулка, с няколко ченгета наблизо, успява да спаси тираджията и да го изведе от мястото на инцидента. Тогава стотици хора се струпаха в центъра на селото, за да искат справедливост за убийството на 4-годишното момченце. В един момент ромите дори тръгнаха да гонят полицейския автомобил, с който изведоха шофьора на тира.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?