Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Сребърна вода вдига болни на крака край Забелския манастир
Сребърна вода вдига болни на крака край Забелския манастир

Сребърна вода вдига болни на крака край Забелския манастир

След пролетното равноденствие водата в извори и аязма се обръща, и те стават изключително лековити.

Това нареждат възрастни хора в Трънския край, популярен със своята чиста природа, с лечебните си билки и извори. На 500 метра над Забелския манастир „Св. Димитър“ се намира изключително целебно аязмо със сребърна вода. То се слави, че вдига болни на крака.

Местните почитат извора от незапомнени времена. Твърди се, че повлиява благотворно кожни и очни болести и всякакви проблеми, свързани с бъбреци и стомах. Тук могат да се чуят всякакви истории за силата на вярата и водата.

Жена от селото разказва, че през 2011 г. внучката ѝ се излекувала от упорит кожен проблем. Завела там детето, намазала го с лековитата вода и добрият резултат дошъл още на другия ден – нямало и помен от мистериозните обриви.

Аязмото се намира между селата Забел и Туроковци.

Аязмото се намира между селата Забел и Туроковци.„То блика от скала в местността Забелски камък. Помага, стига човек да го открие, че това не е никак лесно, и да има силна вяра“, кръстят се възрастни хора. Мястото е известно от древността. Наблизо е открито антично селище и вила на заможни люде. Предполага се, че хората са идвали тук като на санаториум.

Преди 1989 г. по времето на комунизма дебитът на водата е бил по-силен, но сега е отслабнал. Въпреки това хора от близо и далеч идват и търпеливо пълнят туби и дамаджани. Онези, които много бързат, точат вода от карстовия извор по-долу на шосето, който се счита, че идва от същата жилка за жива вода. Водата до чешмата идвала от стар римски водопровод.

Преди години забелчани тръгнали да видят къде е хваната водата, откъде, аджеба, извира, но така и не открили. Екстрасенси, идвали тук, разказали, че в местността слизат ангели, които помагат на болните, зареждайки водата с някаква неземна сила, енергия.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?