Горещи новини

Старите баби ще ви кажат: Ето какво да сложите в погачата за Бъдни вечер, ако искате Бог да ви благослови със здраве, щастие и берекет

Старите баби ще ви кажат: Ето какво да сложите в погачата за Бъдни вечер ако искате Бог да ви благослови със здраве щастие и берекет

Рано сутринта на Бъдни вечер се меси обредният хляб, т.нар. погача.

Според народните поверия се приготвя, за да допринесе за щастието и благополучието на домочадието, като в питката се слага паричка (на когото се падне ще има късмет и пари през цялата година).

В различните краища на страната обаче обичаите варират, затова решихме да споделим с вас една интересна традиция от западните покрайнини. Там в погачата за празничната нощ освен паричка слагат житно зърно (може и бобено), което представлява плодородна и доходоносна година, както и дъбова клонка, за която се смята, че носи здраве и плодородие.

Този обреден хляб има и символично значение, защото напомня за нощта, когато мъдреците са дошли да се поклонят на новородения Христос. Богородица им поднесла хляб и оттам идва обичаят на коледната трапеза да има хляб.

погача Бъдни вечер

Снимка: Pinterest

Вечерта семейството се събира около масата и питката се обръща 3 пъти в кръг и след това се разчупва. Според традицията всички членове на семейството трябва да изядат своята част от питката, за да донесат сила и здраве в дома си, а който намери монета, никога не трябва да я изхвърля или забравя, а да я съхранява на специално място.

Традиция е по коледните празници да си гостуват само най-близките приятели или роднини.

Ето една стара традиционна рецепта за Погача за Бъдни вечер:

Погача за Бъдни вечер

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 супени лъжици олио
  • сол
  • хладка вода

Приготвяне:

В питката не се слага мая. В купа се слага килограм брашно, добавя се олиото, солта и се налива хладка вода, след което се замесва тесто, така че да не е нито много меко, нито много твърдо. Омесете добре тестото, докато започнат да се появяват мехурчета по тестото. След това го покрийте и оставете да почине за известно време. След това се оформя като питка и се слагат в тестото паричка, житно зърно, дъбова клонка, зърно боб… „Добавките“ в тестото трябва да са добре скрити.

Сложете погачата в намазнена тава, след което я украсете по желание. Има различни обичаи, когато става въпрос за декориране. Може да украсите със семена, а може и да направите украса, като замесите по-твърдо прясно тесто от брашно и вода, разточите го на тънко с точилка и направите украса по избор – традиционно се изобразяват слънце, житен клас, грозде, птички и пр.

Погачата се пече в загрята на 200 градуса фурна, като след 10 минути се намалява на 170 градуса и се допича до готовност.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Старите баби ще ви кажат: Ето какво да сложите в погачата за Бъдни вечер, ако искате Бог да ви благослови със здраве, щастие и берекет"

Какво мислите?