Горещи новини

Столетницата баба Пена гони черните мисли с работа

Столетницата баба Пена гони черните мисли с работа

„Само с много работа можеш да изгониш черните мисли!“.

С тази житейска мъдрост посрещна 100-годишнината си баба Пена от село Звънарци. Родена е на 22 март 1923 г. в Старо село, Тутраканско. Пенка Петкова остава сираче едва на 10-годишна възраст. С родствениците си се преселва в кубратското село Звънарци и всички се установяват в една махала – да са заедно родата, да са близо един до друг и да си помагат.

Тя е най-възрастният жител на селото и най-работната жена. „Виждаш я – мъничка, дребничка, а що работа прехвърля и в днешни дни, от градината не излиза“, разказват за нея местните. Целият ѝ живот минава по нивите и градините.

„Хлябът е най-вкусен, когато с пот на челото си го заслужиш“, е житейското верую на баба Пена. Работи по къщите на съседите, помага при отглеждането на домашни животни, люлее почти всички бебета в рода. За нея срамна и невъзможна работа няма.

Обича да помага на всеки в нужда, както и с каквото може. От 14 години насам живее при дъщеря си в Кубрат. „Случих на добри деца“, с усмивка и майчина гордост ми казва баба Пена. Синът ѝ Христо е на 81 години, а дъщеря ѝ Кръстина на 79. Столетницата се радва още на трима внуци, една внучка и шестима правнуци.

Неизменна част от сутрешния и вечерния ритуал са ѝ молитвата и благодарността. Помни хубавото, лошото забравя. Това съветва и хората около себе си: „Пусни лошото, да не те отрови отвътре“.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Столетницата баба Пена гони черните мисли с работа"

Какво мислите?