Сукана баница с домашни кори – с нея взех акъла на свекървата! Добре че не знае, че не точа корите – ето моя малък трик:

Сукана баница с домашни кори - с нея взех акъла на свекървата! Добре че не знае че не точа корите - ето моя малък трик:

Рецептата за тази Сукана баница с домашни кори  е на повече от 100 години. За да я приготвите не е нужно да имате специални умения за точене на тестото или теглене на тънки кори.

Всъщност процедурата по приготвяне е толкова лесна, че можете да я направите заедно с децата си.

Баницата е фантастична, прави се лесно само с ръце, без инструменти, без точилка… най-меката баница, която съм правила. Все пак направете я и вижте сами за каква вкусотия става дума! Може да сервирате със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница или добавка по ваш вкус.

Сукана баница с домашни кори

Необходими продукти:

  • около 1 кг брашно
  • 400 мл топла вода
  • 1 кубче прясна мая
  • 3 ч. л. сол
  • 2 ч. л. захар
  • 80 мл олио
  • 2 белтъка
  • 1 цяло яйце
  • 150 мл олио за намазване тавата
  • 300 гр. сирене
  • 2 жълтъка + 1 с. л. прясно мляко за намазване
  • сусам за поръсване
  • 80-100 гр. масло на парчета, което се слага върху баницата преди печене

Начин на приготвяне: 

Разтворете маята в 200 мл топла вода, към която сте добавили 2 чаени лъжички захар. В купа за бъркане се добавя разтворената мая, добавя се солта, олиото, 2 белтъка със стайна температура, 1 цяло яйце и още 200 мл топла вода.

Разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки и да се разтвори маята, след това постепенно започнете да добавяте брашното и бъркайте, докато може да се бърка с лъжица. След това добавете останалото брашно и омесете тестото с ръце.

тесто баница

Снимка: YouTube

Тестото трябва да е средно меко и еластично. Покрийте и оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си. Изтръскайте втасалото тесто върху работна повърхност. Не трябва да се меси, а леко да се оформи с ръце, за да се получи продълговат дебел фитил.

фитил тесто

Снимка: YouTube

Разделете го на 8 равни (приблизително) части (вижте снимката по-горе). Оставете парчетата тесто настрани (не ги месете). Вземете първата част и започнете да я разтягате с ръце върху плота, така че да получите дълъг фитил тесто с дебелина около пръст.

фитил тесто

Снимка: YouTube

Налейте 150 мл олио в тавата за печене. С единия край на „фитила“ тесто направете „копче“ в средата на тавата, както е на снимката. Около оформеното „охлювче“ (виж снимката) поставете натрошено фино сирене.

тестено охлювче

Снимка: YouTube

Започнете да навивате „фитила“ от тесто в кръг, като охлюв. Около кръга отново се поръсва фино сирене. От втората част на тестото оформете втори „фитил“, след което го завийте около натрошеното сирене, събирайки баницата така, в кръг.

вита баница оформяне

Снимка: YouTube

Около кръга отново увийте третия „фитил“ тесто, както е на снимката. Повтаряйте тази процедура, докато изчерпите цялото тесто и суканата баница е готова. За това количество тесто е необходима по-голяма тава с размер 40-42 см.

домашна вита баница

Снимка: YouTube

Когато баницата е готова, се покрива с кухненска кърпа и се оставя да втаса на топло или на стайна температура докато нарастне малко. След това разбийте жълтъците с малко прясно мляко и намажете цялата баница със силиконова четка. По желание поръсете отгоре със сусам или семена.

втасала баница

Снимка: YouTube

баница с жълтък

Снимка: YouTube

Върху така приготвената баница се поставят парченца нарязано масло или маргарин. Разпределете го равномерно, след което сложете баницата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар.

баница с масло

Снимка: YouTube

На разреза на баницата се вижда, че е мека като душа.

баница в тава

Снимка: YouTube

баница душица

Снимка: YouTube

сукана баница парче

Снимка: YouTube

Ако направите тази баница, ще се изненадате колко е прекрасна, мека и вкусна. Поднесете със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница… или както предпочитате.

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Сукана баница с домашни кори – с нея взех акъла на свекървата! Добре че не знае, че не точа корите – ето моя малък трик:"

Какво мислите?