Горещи новини

Събирайте и сушете това през цялата зима. Ще имате безплатен тор през пролетта!

Събирайте и сушете това през цялата зима. Ще имате безплатен тор през пролетта!

Знаете ли, че картофените обелки не трябва да свършват в боклука? Те могат да се превърнат в отлични торове. Всичко, което трябва да направите, е да съберете необходимото количество суровина и да я преработите в храна за растения и цветя.

Това е страхотна витаминна бомба, а приготвянето на подобен органичен тор не струва нищо.

Картофените обелки са естествен отпадък, който обикновено се озовава в нашите кофи за боклук. Стават за ядене, но не са вкусни и повечето избират да ги изхвърлят. Това е голяма грешка, защото се оказва, че от люспите могат да се направят отлични торове за растения и цветя. Те могат да бъдат варени, изсушени или смлени на брашно. Има много опции, така че изберете тази, която ви харесва най-много!

обелки картофи

Защо да събирате картофените обелки ?

Всеки обича да яде картофи! Варени, пържени – няма значение под каква форма на сервиране, ние се наслаждаваме на този зеленчук почти всеки ден. Ето защо повечето от нас се сблъскват с проблема с обелките, които се натрупват в боклука. Вместо да ги изхвърляте, превърнете ги в домашен тор, който можете да използвате за наторяване както на саксийни растения, така и на растения в цветни градини. Този тор се прави много лесно!

Торът изисква много обелки. Малко вероятно е някой да обели чувал с картофи наведнъж, така че е добре да събирате обелки след всяко готвене, което включва картофи. За да избегнете неприятна миризма, поставете ги в торба и ги поставете в чекмеджето на фризера. Температурата ще спре процеса на разлагане, така че можете да продължите да събирате обелки, докато торбата се напълни. Добра идея е да започнете сега, за да имате готови запаси за пролетта, когато растенията започнат да цъфтят.

Друг метод за запазване на корите е сушенето. Това може да стане във фурната или като корите се поставят на радиатор. Първият метод е малко по-бърз, но вторият е по-екологичен и икономичен. Картофените обелки ще ви напомнят за хрупкав чипс! Трябва да ги поставите на едно място и да ги затворите плътно, за да изсъхнат, преди да можете да ги използвате за направата на тор.

Рециклирайте обелки от картофи в домашен тор за цветя

След като имате много картофени обелки, можете да започнете да приготвяте хранителния тор. Поставете събраните картофени кори в голяма тенджера, покрийте с вода и оставете да заври, след което оставете тенджерата настрана за 24 часа. След това време смесете получения тор с вода в съотношение 1:9 (една порция тор, девет порции вода). Получената смес е готова за употреба. Поливайте с него всички растения, с изключение на тези, податливи на картофена мана, като домати.

Вторият начин за използване на сушени картофени обелки е да се смелят на брашно и да се добавят към преварена вода. Можете също да вземете малко прах от картофени кори и да го смесите с почвата в лехите, така че да е под горния почвен слой. Това ще предотврати развитието на мухъл и растенията ще могат да извлекат пълната полза от естествените торове.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Събирайте и сушете това през цялата зима. Ще имате безплатен тор през пролетта!"

Какво мислите?