Home » ЗДРАВЕ » Сърдечноболните трябва задължително да правят това през зимата
Сърдечноболните трябва задължително да правят това

Сърдечноболните трябва задължително да правят това през зимата

Повечето хора подценяват студа, но статистиката показва, че той причинява в пъти повече смъртни случаи от жегата, научи ko4.

Студеното време е най-опасно за сърцето и кръвоносната система, тъй като през мразовитите дни се обострят всички сърдечносъдови заболявания.

„Студът води до периферен стадий на съдовете, при което се централизира голяма част от кръвообращението и сърцето се затруднява да изпълнява своята роля на помпа“, обяснява кардиологът проф. Светла Торбова. По думите ѝ най-много в студените дни се влошават пациентите с хипертония. По-голям е и процентът на инфарктите и инсултите, тъй като изискванията към сърцето са по-големи, посочва специалистката. А най-големият им пик е през декември и януари.

Ето защо зимата е периодът, в който трябва да се направи промяна в схемата на лечението на пациентите със сърдечносъдови заболявания. „Обикновено повишаваме броя на медикаментите и дозите им, за разлика от лятото, когато съдовете се разширяват и нуждата от лекарства е значително по-малка“, разяснява кардиоложката. Затова пациентите трябва да имат две схеми на лечение: една – за лятото, и друга – за зимата.

Според проф. Торбова е доказано, че при температурните разлики кръвното налягане се повишава, което натоварва работата на сърцето и съответно – на всички останали органи. Ето защо тя казва на пациентите си, че при настъпването на месец с буквата „р“, обичайно от септември и октомври нататък, трябва да се увеличи дозата на лекарствата им. „Щом стане топло пък, през май месец, е нужно да се намали дозата на медикаментите им, за да не им станат много“, посочва проф. Торбова.

Според нея консултация с кардиолог трябва да направим напролет и през есента, защото той предписва лекарствата и трябва да смени схемата, но това може да направи и личният ни лекар. Проф. Торбова съветва хората със сърдечносъдови заболявания и възрастните да не излизат навън, когато е много студено, а щом го правят – да бъдат добре облечени и да не се натоварват допълнително, ходейки на дълги разстояния например.

„В най-студените дни дори не трябва изобщо да излизат. Особено пациентите със стенокардия, защото те ще получат стенокардна болка“, предупреждава кардиологът. Тя съветва при излизане в студеното време хората със сърдечносъдови заболявания да слагат задължително шал на устата си, през който да дишат, защото студеният въздух навлиза в белия дроб и причинява нежелани реакции. Младежите и децата обаче трябва да се закаляват в студеното време и да спортуват, за да бъдат по-здрави. „Ако сърцето ни е здраво, трябва да се грижим за него, като се стремим към по-голяма физическа активност и то – ежедневна, както и да поддържаме нормално телесно тегло“, съветва кардиоложката.

Ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?