Днес от Ко4 ще ви предложим една рецепта, която мнозина домакини с гордост предават на дъщерите си.
Свински дроб по селски – става уникално вкусен и всеки иска допълнително. А сосът… Сосът е истинска фантазия. Но си има и един чалъм. Тайната на вкусния и крехък дроб е, че не трябва да се соли предварително или по време на готвене. Направете го, когато вече ястието е готово.
Ето и необходимите продукти:
500 грама свински дроб,
3 стръка праз лук,
200 грама гъби печурки,
1-2 чушки,
1 едър домат или 4-5 супени лъжици домат от консерва (може да ползвате и доматено пюре),
100 мл. бяло вино,
20 – 30 мл. олио,
сол и черен пипер на вкус,
1 супена лъжица брашно.
Приготвяне:
Заемете се първо с дроба – измийте го, подсушете го и го нарежете на едри парчета. Сложете го в подходящ за готвене съд и го залейте с олио. Нека да престои по този начин, докато подготвите зеленчуците. Почистете праза от външните наранени слоеве и вземете само бялата част. След което го нарежете на едри шайби. Измийте чушките и ги почистете от семките. Тях също ги нарежете на едро.
Гъбите ги почистете и ги нарежете на половинки, ако са средни и на четири, ако са по-големи. В никакъв случай не използвайте тази рецепта огромни гъби. Сега добавете нарязаните зеленчуци към свинския дроб. Поръсете с половин чаена лъжичка едро смлян или счукан черен пипер. Към този момент не солете ястието и не слагайте нищо друго в него!
Поставете го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 – 30 минути. Към 15-тата минута разбъркайте. 5 минути преди да извадите ястието от фурната, добавете доматите, които сте ги нарязали на ситно, или пюрето. Предварително трябва да смесите бялото вино с брашното. Разбъркайте го добре, за да не се получават гранули. Изсипете го и него към дроба и разбъркайте.
Върнете ястието за още 10 минути във фурната. Когато вече е готово ястието го посолете. Може да го поднесете с нарязан магданоз. Съветваме ви да консумирате с домашен хляб, за да усетите невероятния вкус на соса. Това е! Добър апетит!
Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите с приятелите си!
Be the first to comment on "Тази рецепта за свински дроб по селски се предава от майки на дъщери! Страшна гозба става, има си обаче и един чалъм"