Тази рецепта за свински дроб по селски се предава от майки на дъщери! Страшна гозба става, има си обаче и един чалъм

рецепта за свински дроб по селски

Днес от Ко4 ще ви предложим една рецепта, която мнозина домакини с гордост предават на дъщерите си.

Свински дроб по селски – става уникално вкусен и всеки иска допълнително. А сосът… Сосът е истинска фантазия. Но си има и един чалъм. Тайната на вкусния и крехък дроб е, че не трябва да се соли предварително или по време на готвене. Направете го, когато вече ястието е готово.

Ето и необходимите продукти:

500 грама свински дроб,
3 стръка праз лук,
200 грама гъби печурки,
1-2 чушки,
1 едър домат или 4-5 супени лъжици домат от консерва (може да ползвате и доматено пюре),
100 мл. бяло вино,
20 – 30 мл. олио,
сол и черен пипер на вкус,
1 супена лъжица брашно.

Приготвяне:

Заемете се първо с дроба – измийте го, подсушете го и го нарежете на едри парчета. Сложете го в подходящ за готвене съд и го залейте с олио. Нека да престои по този начин, докато подготвите зеленчуците. Почистете праза от външните наранени слоеве и вземете само бялата част. След което го нарежете на едри шайби. Измийте чушките и ги почистете от семките. Тях също ги нарежете на едро.

Гъбите ги почистете и ги нарежете на половинки, ако са средни и на четири, ако са по-големи. В никакъв случай не използвайте тази рецепта огромни гъби. Сега добавете нарязаните зеленчуци към свинския дроб. Поръсете с половин чаена лъжичка едро смлян или счукан черен пипер. Към този момент не солете ястието и не слагайте нищо друго в него!

Поставете го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 – 30 минути. Към 15-тата минута разбъркайте. 5 минути преди да извадите ястието от фурната, добавете доматите, които сте ги нарязали на ситно, или пюрето. Предварително трябва да смесите бялото вино с брашното. Разбъркайте го добре, за да не се получават гранули. Изсипете го и него към дроба и разбъркайте.

Върнете ястието за още 10 минути във фурната. Когато вече е готово ястието го посолете. Може да го поднесете с нарязан магданоз. Съветваме ви да консумирате с домашен хляб, за да усетите невероятния вкус на соса. Това е! Добър апетит!

Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите с приятелите си!

 

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Тази рецепта за свински дроб по селски се предава от майки на дъщери! Страшна гозба става, има си обаче и един чалъм"

Какво мислите?