Вижте как да приготвите тесто с газирана вода и питката ще стане много пухкаа.
Необходими продукти:
- Пшенично брашно 1 кг.;
- Кефир 0,5 л.;
- Кисело мляко 150 гр.;
- Газирана вода 100 мл.;
- Слънчогледово олио 50 мл.;
- Сода бикарбонат 1 ч.л.;
- Трапезна сол 1 чаена лъжичка;
- захар 1,5-2 ч.л.
Начин на приготвяне на тесто за пухкава питка:
Преди да приготвите тестото, първо извадете всички съставки предварително, така че да се затоплят до стайна температура.
В купа смесете всички течни съставки, които са необходими за тестото.
След това добавете сол, захар, сода към сместа и разбъркайте добре, докато се разтворят напълно.
Към сместа постепенно добавяме предварително пресятото брашно и бавно разбъркваме до получаване на хомогенно тесто.
Трябва да лепне малко по ръцете ви, защото много стегнато тесто ще попречи на питката да стане пухкава и мека.
След като тестото за питката е готово, оставете да втаса за половин час.
Намажете ръцете си с олио или масло, размесете отново тестото и оформете питката по ваше желание след което оставете отново за 20-30 минути.
Намажете питката с разбит жълтък и 1 лъжица олио. Сложете питката да се пече за 40 минути на 200 градуса.
Добър апетит!
Как се прави идеалната содена питка за Бъдни вечер – 3 изпитани рецепти:
Be the first to comment on "Тестото се замесва с газирана вода и питката става мека, като памук"