Тест за щитовидната жлеза без грешка! Нанесете йод върху ръката си и следете какво ще се случи:

Тест за щитовидната жлеза без грешка! Нанесете йод върху ръката си и следете какво ще се случи:

Как да разберем дали имаме недостиг на йод?

Дефицит на йод в организма е състояние, което може да бъде опасно за здравето ви. Йодът е отговорен за правилната функция на щитовидната жлеза.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат скрити и засягат работата на сърцето, метаболизма, растежа и развитието на човек, регулирането на телесната температура, нервната и репродуктивната система.

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, между ларинкса и ключицата. Тя отделя два хормона – тироксин (Т4) и тиронин (Т3). Чрез кръвта тези хормони се пренасят в тялото, като влияят на различни процеси в него. Те също така регулират телесната температура, пулса, теглото, както и психофизическото развитие.

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда и тежи не повече от 30 грама. Въпреки малкия си размер, тази жлеза е важна за цялото човешко тяло.

Правилното функциониране на щитовидната жлеза се регулира от два основни минерала – йод и магнезий. Като първият е най-важен за нормалното функциониране и здравето на щитовидната жлеза. Има прост тест, който показва дали имате дефицит на йод.

Натопете клечка за уши в йодна тинктура и нанесете на китката. Ако кафявото петно ​​изчезне от ръката за по-малко от 24 часа, това означава, че в тялото ви изпитва недостиг на този минерал. Дори когато приемате йодсъдържащи продукти, това не означава непременно, че тялото ви не изпитва дефицит.

Как да проверим нивото на йод в тялото?

Най-добре е (въпреки че не е задължително) да се тествате веднага след сутрешния душ и да наблюдавате какво се случва.

Запишете времето, когато сте започнали теста.

Петното може да бъде с всякакъв размер.

Не забравяйте да наблюдавате за промени в цвета на петното през следващите 24 часа.

Как да тълкувате резултатите от теста?

Ако петното изчезва по-бързо, това означава, че тялото ви се нуждае от повече йод.

Ако петното не е изчезнало напълно след 24 часа, тогава всичко е наред.

Петното почти или напълно изчезва за 18-24 часа – има малък дефицит, но не е критичен.

Петното е почти или напълно изчезнало за 12-18 часа – има недостатък и трябва да се справите с проблема.

Петното почти или напълно изчезва за 6-12 часа – има сериозен дефицит на йод, незабавно се консултирайте с лекар.

Петното почти или напълно изчезва за по-малко от 6 часа – има сериозен дефицит на йод, това вече е сигнал за спешно посещение при лекар.

Ако обаче дефицитът е незначителен, просто коригирайте диетата си. Яжте повече печени картофи, червени боровинки, сини сливи, треска, скариди и консервирана риба тон. Добри варианти са пуешко месо, мляко, варени яйца, кисело мляко, чедър, банани, ягоди.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Тест за щитовидната жлеза без грешка! Нанесете йод върху ръката си и следете какво ще се случи:"

Какво мислите?