Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Това е рецептата на баба за туршия в трилитрови буркани
Това е рецептата на баба за туршия в трилитрови буркани

Това е рецептата на баба за туршия в трилитрови буркани

„Това е изключително вкусна и изпитана рецепта. Опитайте и няма да съжалявате, вкусно да ви е!“

Необходими Продукти

камби – 2 кг
моркови – 1.5 кг
карфиол – 1 бр. средно голям
зеле – 1 средно голяма зелка
чесън – необелени скилидки
ябълки – нарязани парченца от 3 ябълки
копър – клонки сух копър
бахар
дафинов лист
черен пипер – зърна
целина – 1 връзка листа
магданоз – 1 връзка
синапено семе
аспирин – по 8 бр. на 3 л буркан
сол – 3 равни с.л. на 3 л буркан
захар – 6 с.л. на 3 л буркан
оцет – 200 мл качествен винен оцет на 3 л буркан
чесън – 2 глави
лук – 8 малки глави (или арпаджик)

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват и подсушават. Камбите се изтърбушват и почистват от семената, морковите се режат с помощта на къдрав нож, карфиолът се разкъсва на розички, зелето се почиства и реже на едри резени.

На дъното на 3-литров буркан се слагат 4 аспирина, клонки копър, 3 стръка целина, 1 ч. л. синапено семе, 1-2 дафинови листа, 1-2 зрънца бахар, 2-3 скилидки чесън, 3 равни с.л. сол, 6 лъжици захар и 200 мл оцет, 5-6 зърна черен пипер, 1-2 главички лук.

Редят се в буркана от всички налични зеленчуци /нарязани на по-едро/, като аз след подправките слагам ред камби, след това карфиола, морковите, отново малко целина.

В средата слагам останалите 4 аспирина и пак по малко подправки и допълвам с резените зеле, парченца ябълки и ако има нужда с останалите зеленчуци. Завършвам с клонки магданоз и допълвам бурканите с вода. Харесвам този ред на подредба на зеленчуци, защото туршията става цветна и подредена.

Запечатвам с найлонови капачки и прибирам на хладно, като в продължение на седмица ги разклащам и обръщам – ден надолу с капачките, ден нагоре.

Бележка: С това количество зеленчуци, които съм описала, напълних четири 3-литрови буркана. Ако вие предпочитате друг вид зеленчуци подберете по ваш вкус и избор.

Това е изключително вкусна и изпитана рецепта. Опитайте и няма да съжалявате, вкусно да ви е!

Туршията в трилитрови буркани е готова.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?