Home » ЗДРАВЕ » ТОВА ЛЕКУВА ВСИЧКО ПО КОЖАТА: Как да си направим мехлем от дебелец
ТОВА ЛЕКУВА ВСИЧКО ПО КОЖАТА: Как да си направим мехлем от дебелец

ТОВА ЛЕКУВА ВСИЧКО ПО КОЖАТА: Как да си направим мехлем от дебелец

Дебелецът (или Семпервивум, както е латинското му име) е истински естествен балсам за кожа, като буквално няма проблем, който да не може да излекува. 

За тази рецепта ще ви трябва пресен дебелец и свинска мас, измита в девет води. Този крем се оказва много по-ефективен от много професионални кремове, чиято цена е много висока.

Процесът на приготвяне е лесен, така че не се бавете и не чакайте да мине време, а пригответе този натурален мехлем веднага след като се сдобиете с билката (ако я нямате вкъщи, а всеки трябва да я има).

дебелец засаждане

Прави се много бързо и лесно, а опитът на всички, които са го пробвали е повече от положителен, защото е многофункционален и може да се използва за лечение на всякакви проблеми, особено свързани с кожата.

Този домашно приготвен мехлем от дебелец се е доказал като най-добрият за лечение на екземи, но и за различни други кожни проблеми. Кремът с нежна текстура успешно премахва видими пъпки около очите, акне, черни точки, петна по лицето, лунички…

Лапа, направена от дебелец и свинска мас, се използва дори за премахване на пъпки и язви по кожата. Тя облекчава сърбежа и раздразнението след ухапване от комари и други насекоми.

дебелец свойства

Също така помага за по-бързото заздравяване на леки кожни обриви. Този крем се представя много добре дори при слънчеви изгаряния. Успокоява кожата веднага след първото нанасяне, а със следващото зачервяването вече изчезва.

Свинска мас и дебелец са изпитана комбинация, която е високо ценена в природната медицина и фитотерапията. Този мехлем е отлично естествено средство срещу мазоли, напукани пети и твърди образувания, както и твърда кожа на лактите.

Достатъчно е да се покриете мястото с мехлема и веднага ще забележите как кожата става по-мека и еластична, така че петите ви вече няма да са така твърди и напукани, както преди.

С този мехлем можете да мажете и външни хемороиди и дори херпес по кожата, защото той няма вредно действие, нито се появяват странични ефекти.

дебелец и мас

Дебелецът е най-добре да се бере в началото на лятото, тъй като тогава съдържа най-много лечебен сок. Той може да се използва като лекарство по много начини и ползите му за здравето са невероятни.

Латинското име на дебелеца е Sempervivum tectorum („винаги жив“), а англичаните го наричат ​​Houseleek, а някои дори „домашно алое вера“, въпреки че няма много допирни точки със споменатата билка.

Може да оцелее дори при невъзможни условия, а ако се отглежда в саксия, цъфти много красиво и се превръща в сукулентно растение. Не обича много вода, но има нужда от слънце, тоест много слънчева светлина.

цъфнал дебелец

Фитотерапията използва най-вече сока от дебелец, за който се смята, че лекува какво ли не: от възпаление на ухото до болки в гърба и артрит. Най-известно е, разбира се, лекарството, приготвено с мед, което се използва за лечение на кисти и миоми.

РЕЦЕПТА ЗА КРЕМ С ДЕБЕЛЕЦ И СВИНСКА МАС

Необходими съставки:

  • 200 г измита в девет води домашна свинска мас
  • шепа прясно набрани листа от дебелец (50 г), най-добре в началото на лятото, но може и по всяко друго време от пролетта до късната есен

Начин на приготвяне:

Сложете свинската мас в дълбока купа, след което добавете около чаша студена вода. Мазнината се разбърква добре с лъжица или миксер, след което се отцежда водата. Повторете процедурата общо девет пъти

Накрая ще забележите, че маста е станала невероятно снежнобял и мека като крем. Накрая внимателно я прецедете от останалата вода. След това вземете листата дебелец и ги претеглете. Най-идеалното съотношение между мас и билка е 4:1. В този случай на 200 г свинска мас се слагат 50 г дебелец.

Измийте и поставете листата в чопър или блендер (или нарежете на ръка листата възможно най-ситно). Сложете маста в тенджера и добавете дебелеца.

Поставете на котлона и загрейте на слаб огън. Не оставяйте маста да заври и да започне да се пържи, а само колкото да се разтопи и да се свърже с билката, което отнема около пет минути.

мехлем от дебелец и свинска мас

След това прецедете сместа през цедка. Не е нужно да изхвърляте това, което е останало в гевгира. Съхранявайте прецеденото в дебела марля и го използвайте като превръзка при болни стави.

Когато мехлемът в бурканчето изстине, затворете го и го съхранявайте в хладилник. Оставете за една нощ поне 12 часа. На следващия ден го разбъркайте отново в тенджера и го загрейте отново на слаб огън, докато се разтопи и стане течен.

Отново се прецежда през цедка или тензух, а мазнината се съхранява в стъклен буркан, който се съхранява в хладилник. Няма ограничение във времето за това колко дълго можете да използвате този мехлем от дебелец и свинска мас.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?