Home » ЗДРАВЕ » Този „бабешки лек“ намалява продължителността на настинката
Този бабешки лек намалява продължителността на настинката
Този бабешки лек намалява продължителността на настинката

Този „бабешки лек“ намалява продължителността на настинката

Мнозина от нас се заразяват с вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища или казано накратко- обикновената настинка, припомня КОЧ.

 Добре известно е, че ниските температури понижават реактивността на организма, повишават податливостта към инфекциозни заболявания.

Честотата на настинките е най-висока през студените месеци на годината, като заболеваемостта рязко се покачва от края на септември и остава висока до март или април, когато започва да намалява.

Повечето от вирусите, които причиняват настинката се развиват добре при ниска влажност на средата, каквато е през есенно-зимния период.

Въпреки, че няма категорични доказателства, че човек може да се разболее от настинка в резултат на преохлаждане или прегряване, сухият и студен въздух през зимните месеци изсушава носната лигавица и я прави податлива на вирусни инфекции. Резултатите от редица изследвания показват, че стресът и наличието на алергии, също могат да повишат риска от настинки.

Въпреки, че настинката най-често е банално и леко протичащо заболяване, тя е силно заразна, а симптомите продължават от 1 до 2 седмици.

Един „бабешки лек“ обаче намалява продължителността на настинката средно с два дни. Участниците в изследване на екип от учени от университета на Единбург, които са се подложили на специални процедури, по-рядко са прибягвали до лекарства и по-рядко са предали болестта на близките си.

Така станало ясно, че гаргарите и промивките на носа със солена вода лекуват настинка, защото организмът я използва, за да произведе белина, която убива вирусите, съобщи в. „Дейли мейл“.

Клетките в тялото използват хлорида в солта, за да произведат хипохлориста киселина (HOCI), която е активната съставка в белината.

Участниците в изследването са използвали разтвор от 3 гр морска сол на 100 мл вода. Половината от 60-те участници са се лекували със соления разтвор, а останалите не са правели нищо срещу настинката.

При приготвянето на разтвора водата трябва винаги първо да се кипва, защото може да съдържа микроорганизми.

Здравето

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?