Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Транс жената Габриела скъса акта си за раждане в съда. Баба й: Тя загърби сигурния си живот, смела е
Транс жената Габриела скъса акта си за раждане в съда. Баба й: Тя загърби сигурния си живот смела е

Транс жената Габриела скъса акта си за раждане в съда. Баба й: Тя загърби сигурния си живот, смела е

Габриела Банкова е твърдо решена да продължи гладната стачка пред Съдебната палата не само заради себе си, но и заради другите като нея.

Вече повече от 36 часа транс жената Габриела Банкова, увита в родопски одеяла, е седнала на стълбите на столичната Съдебна палата. Болна е от пневмония, приема антибиотици, но въпреки това обяви гладна стачка срещу съдебната система, която отказва да смени личната й карта.

По документи Габриела се води мъж, каквато е била допреди 4-5 години. Отказва да каже какво е името й  по лична карта. Сега се казва Габриела Банкова, но не и за държавните институции.

Приятели помагат на Габриела по време на гладната стачка
Приятели помагат на Габриела по време на гладната стачка

32-годишната транс жена, която по професия е софтуерен архитект, води дело за смяна на името в личната карта и съответно всички документи от две години. В Софийския районен съд го губи.

Според магистратите може да нанесе поражения на партньори си, ако сключи граждански брак, както и на детето си, ако има такова.

„Всъщност имам дете на четири години и поражения му нанася тази ситуация“, убедена е Габриела.     

В понеделник е било първото заседание в Софийския градски съд като втора инстанция. Именно на това заседание, емоционално, е скъсала акта си за раждане. За решението й да обяви гладната стачка знаело семейството й още от предната вечер. Габриела има подкрепата на майка си, баба си, дядо си, другите си роднини, а и на бившата си съпруга.

По делото представила две експертизи. Медицинска, че е претърпяла операция за смяна на пола в чужбина и психологическа, че макар и да е била родена като мъж, всъщност като дух и усещания, е жена.

Баба й пенсионираната учителка Величка Иванова се впечатлява от смелостта на внучката си.
Баба й пенсионираната учителка Величка Иванова се впечатлява от смелостта на внучката си.

Докато е на стълбите на Съдебната палата много хора се спират, четат плакатите,  не са малко, които я подкрепят. До нея са приятелите й. Някои от тях също са транссексуални, но не се афишират.

Но по-важно е, че докато болната с пневмония Габриела мръзне на стълбите, на крачки от нея е баба й – пенсионираната учителка  Величка Иванова. Много е горда от внучката си и не може да проумее откъде е взела тази смелост да се опълчи на догмите.  А и как е успяла да загърби сигурния си живот – работа на изключително добър и супер високо платен ай ти експерт, обзаведено жилище, живот, на който мнозина биха завидели.

Баба и внучка на стълбите на Съдебната палата
Баба и внучка на стълбите на Съдебната палата

Докато била малка, нищо в поведението не подсказвало, че един ден ще приеме идентичността на жена. Лудувала с братовчедите си на момчешки игри, но все пак малко била по-затворена и срамежлива.

Завършила в България и се оженила, тоест опитала се да бъде като всички. Сватбата била толкова хубава, че приятели и роднини, още говорили за нея. И двамата младоженци били много красиви, купили си жилище, изплатили го, обзавели го. Тогава обаче Габриела разбрала, че повече не може да живее в лъжа и започнали процедурите за смяна на пола.

Родило се детенце, което в момента с бившата си съпруга отглеждат като споделено родителство – една седмица при единия, една при другия.

Проблемите, които съпътстват всекидневието на транс жената обаче са изключително много.    

С въвеждането на електронните рецепти тя дори не може да си купи антибиотици, защото личната й карта е недействителна, тоест няма нищо общо  с човека на снимката. Лекарствата, които пие сега, й ги носят приятели. Всъщност тя дори и в съда не може да влезе, защото на входа, се гледа личната карта, но все пак я пуснали, защото видели, че документът не е изтекъл. Не би могла обаче да мине граница, защото човекът днес, няма общо с този отпреди на снимката.

Макар и супер специалист, Габи губи и работата си, малко след като през февруари тази година ВКС обяви, че  трансексуалните не могат да променят юридически пола си.  Решението беше едно от най-оспорваните, взето с 28 на 21 гласа, защото върховните магистрати бяха готови да дадат шанс за смяна на документите при определени условия.

Все пак преди два месеца се намира голяма фирма, която наема Габриела на работа, тъй като са впечатлени от качествата и на софтуерен архитект, а не от личната й карта.

Какво ще стане и докога ще издържи не знам, но не проумявам, откъде това срамежливо дете намери този кураж, подкрепя я баба й.

Източник: 24 часа

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?