Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Убиецът на Дамла пак наглее: Виновен съм, но 23 години са ми много!
Убиецът на Дамла пак наглее: Виновен съм, но 23 години са ми много!
Убиецът на Дамла пак наглее: Виновен съм, но 23 години са ми много!

Убиецът на Дамла пак наглее: Виновен съм, но 23 години са ми много!

„Виновен съм, но 23 години в килия са ми много! Има много смекчаващи вината обстоятелства!”. Точно след 48 часа върху тези мотиви ще се изгради протеста от страна на защитата на Мехмед Хасан за намаляване на присъдата на убиеца на малката Дамла от Момчилград.

Делото влиза в Апелативния съд в Пловдив на 6 декември. Точно в 10 часа състав на въззивната инстанция ще гледа казуса, който накара региона да настръхне.

Защитата на Мехмед Хасан ще иска по-леко наказание за 26-годишния мъж, убил по особено жесток начин първата си братовчедка.

23-те години затвор, които Хасан получи от Окръжния съд в Кърджали, бяха протестирани също така от прокуратурата и семейството на убитото 7-годишно дете.

Припомняме, че делото се гледа на първа инстанция по съкратената процедура от състав на Окръжния съд в Кърджали. 26-годишният убиец на Дамла получи 23 години затвор, а след изчитането на присъдата родителите на момиченцето огласиха съдебната зала с викове „Смърт!”.

От държавното обвинение поискаха доживотен затвор за подсъдимия, като наказанието да бъде заменено с 29 години „лишаване от свобода” при строг режим.

„Законът позволява доживотен затвор, само ако не са налице нито едно смекчаващо вината доказателство. А те са чисто съдебно минало, съдействие при разследването и т.н.”, коментираха единствено пред 24rodopi.com топ юристи. В същото време искането за съкратено съдебно следствие също редуцира наложената присъда.

Зверското убийство бе извършено на 17 декември миналата година. Дни преди това Мехмед открил ключовете за жилището на леля си Седат Муса в своя автомобил и решил да се възползва. Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. След това увил главата и раменете с тиксо, след което напуснал дома, а дни по-късно бе арестуван. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива.

„Да, съгласен съм. Аз съм си признал още миналия път”, пък бяха думите на Мехмед Хасан при въпрос на съдията дали признава изцяло фактите в обвинителния акт и желае делото да бъде по съкратеното съдебно следствие.

„Не знам какво да кажа! Няма как с думи да изразя, това което е в мен!”-изрече първият братовчед на Дамла преди съдът да се оттегли за вземане на решение.

Припомняме, че съдът реши убиецът да изплати на родителите на детето общо 400 000 лева кръвнина.

Бащата, майката и бабата на Дамла бяха частни обвинители в процеса. При обжалването те ще настояват за по-тежка присъда.

Източник: 24rodopi.com

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*