Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Учените ни предупредиха: Употребата на тези напитки увеличава риска от развитие на рак!
Учените ни предупредиха: Употребата на тези напитки увеличава риска от развитие на рак!

Учените ни предупредиха: Употребата на тези напитки увеличава риска от развитие на рак!

През годините учените са открили много начини за намаляване на риска от рак. Това, разбира се, е здравословният начин на живот и големият брой здравословни храни в диетата. Но ежедневните напитки изглеждат също толкова важни в превенцията.

Скорошно проучване заключава, че много горещите напитки могат да бъдат свързани с 90% увеличение на риска от рак на хранопровода.

Ракът на хранопровода е патологичен процес, при който анормалните клетки започват да растат неконтролируемо в хранопровода. Хранопроводът е тръбата, която пренася храната от устата към стомаха.

Връзката между пиенето на топли напитки и възможността от развитие на рак на хранопровода е клинично доказана. Така Cancer Research UK заявява, че рискът от развитие на рак на хранопровода се увеличава при пиене на чай, кафе и други напитки с висока температура.

Проучването установи, че редовното пиене на 700 ml чай при температури от 60°C или по-високи е свързано с повишен риск в сравнение с хората, които пият напитки при по-ниски температури.

Д-р Фархад Ислам, водещ автор на изследването и член на Американското общество за борба с рака, съветва да оставите горещите напитки леко да се охладят или да добавите студено мляко преди пиене. Това може да намали риска от развитие на рак. Резултатите от проучването са в съответствие с предишни констатации на Световната здравна организация, която през 2016 г. каза, че напитките с температура над 65°C може да са канцерогенни.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?