Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Цветана Манева проговори за болестта си
Цветана Манева проговори за болестта си

Цветана Манева проговори за болестта си

Актрисата Цветана Манева, която се оттегли от активната си сценична кариера през пролетта на 2022 г., най-после сподели каква е причината да се сбогува с публиката.

Театралната легенда потвърди информацията, че става дума за заболяване, като не назова конкретната диагноза, от която страда. По думите ѝ обаче положението ѝ е сериозно и от ден на ден силите я напускат все по-бързо.

„Почивката ми е по принуда. Не мога да я приема нито като почивка, нито като наказание. Ако имах физическите сили, щях да играя още. Защото пък да те извеждат на сцената като „носят ме мамо, влачат ме“ не е много хубаво. В ситуация, в която физиката ме изостави, остана ми духът. Поне мозъкът ми работи, слава Богу. Имам си молитва всяка сутрин. Като вляза в банята и се погледна в огледалото, си казвам – и сега от това трябва да направя лице“, откровеничи Манева.

Да слезе от сцената за Цветана било едно от най-трудните решения, които е вземала в живота си. Но било неизбежно. Диагнозата ѝ била наистина сериозна, твърдят нейни близки, които уважавали желанието ѝ да не се жалва за проблемите си със здравето публично. Единствените ангажименти, които голямата звезда все още приема, са да журира на различни театрални и кинофестивали и конкурси, както и да се появява понякога на културни мероприятия.

На 30 януари на актрисата ѝ предстои да отбележи своя 80-годишен юбилей, вероятно в най-тесен приятелски кръг. За годишнината от Австрия щяла да се прибере и единствената ѝ дъщеря Надежда, която е болногледачка в специализиран център за хора с увреждания на очите във Виена. Тя е от втория брак на актрисата с телевизионния оператор Николай Пенчев. Първият съпруг на Манева е колоритният водещ на предаването „Минута е много“ Петър Вучков.

Двамата се влюбват през 1962 г., когато той е в трети курс, а тя в първи във ВИТИЗ, но бракът им издържа само две години. През 1969 г. Цветана се омъжва за бащата на Надежда – Николай Пенчев, който тогава работи като осветител в Пловдивския театър. После става оператор в телевизионния център в града. За да впечатли дамата на сърцето си, Николай влиза с колата си в шадравана на градския площад. Бракът им обаче не продължава дълго, а само четири години.

След това Цветана се залюбва с колегата си Явор Милушев, който е с 4 години по-млад от нея. С него са заедно и до днес. Манева рядко посещава дъщеря си във Виена. Надежда пък се връща у нас по веднъж или два пъти годишно. Тя е дарила актрисата с двама внуци.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?