Home » БЪЛГАРИЯ » Цветанов става шеф на Европол, стяга куфарите за Хага
Цветанов става шеф на Европол

Цветанов става шеф на Европол, стяга куфарите за Хага

Прокуденият от ГЕРБ заради „асансьорния” скандал Цветан Цветанов ще бъде назначен за заместник-изпълнителен директор на европейската полицейска служба Европол, научи КОЧ. Информацията за новия престижен пост на Цветанов ни бе потвърдена от два източника – от висш полицай, както и от представител на ГЕРБ.

Според информаторите ни, Цветан Цветанов сам е издействал бъдещата си позиция покрай отличните си контакти с Америка и с настоящия директор на Европол Катрин де Бол. Още тази пролет доскорошният зам.председател на ГЕРБ договорил назначението си, което ще се случи най-късно в началото на септември. Цветанов се ползвал с подкрепата и на почти всички настоящи членове на Управителния съвет на европейската полицейска организация. Засега не е известно откъде ще дойде номинацията му за началническия пост в Европол.

Цветанов се мести на висока европейска позиция

Според полицейски източник на Lupa.bg, Цветанов е останал разочарован от нежеланието на премиера Бойко Борисов България да го номинира. Именно това бил третия вариант, предложен от Цветанов на прословутата му тайна среща с премиера за бъдещето му. Въпреки това обаче доскорошната дясна ръка на Борисов в ГЕРБ е намерил начин да си пробие път до началническия пост.

Информаторите ни твърдят, че неговата кандидатура ще бъде издигната от новосформирана Комисия по правосъдие и вътрешни работи към Европейския съюз. В нея щели да членуват основно мастити полицаи от различни европейски националности, с които Цветан Цветанов поддържал близки отношения от години.

„Цветанов е сигурен за новия си пост, вече стяга куфарите за Хага”, категорични са информаторите ни.

Миналата есен Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията (СГПК). Бившия МВР шеф е изключително близък с настоящия изпълнителен директор на Европол Катрин де Бол, която с 99% сигурност ще запази поста.

Цветанов става шеф на Европол

Цветан Цветанов се ползва с подкрепата на изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол за новия си началнически пост в европейската полицейска служба

Европейската полицейска служба Европол е правоприлагащата агенция на Европейския съюз, след като през 2010 г. бе реформирана като пълноправна агенция на ЕС. Основната дейност на Европол е свързана с координацията на дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност.

Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари. Седалището на Европол е в административната столица на Холандия Хага.

Случайно или не, малко след като Борисов се раздели с Цветанов, последва остра критика от страна на Холандия към България във връзка с опазването на външните граници на държавата…

Лупа

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?