Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Цветът на ушната кал е важен индикатор за здравето ни – ето кога е знак за сериозен проблем
Цветът на ушната кал е важен индикатор за здравето ни – ето кога е знак за сериозен проблем

Цветът на ушната кал е важен индикатор за здравето ни – ето кога е знак за сериозен проблем

Едва ли сте се замисляли, че нещо толкова обикновено като ушната кал може да казва много за здравословното ни състояние.

Оказва се, обаче, че цветът на ушната кал е важен показател за това, дали сме здрави или не. Здравословната хигиена започва с миене на зъбите, измиване на тялото и най-важното – почистване на ушите ви. Въпреки това, не всеки знае, че ушната кал има защитна функция, която може да показва нашето здравословно състояние.

Ушната кал предпазва и овлажнява кожата на ушния канал, което предотвратява сухота и сърбеж в ушите. Също така, тя съдържа специални химикали за борба с инфекциите, които могат да увредят кожата в ухото.

Има различни видове нюанси и цветове на ушната кал – след като я почистите с памучен тампон, погледнете внимателно и прочетете какво точно означава за здравето ви цветът по памучето.

1. Тя е придобила сив оттенък

Ако ушната кал има сив отенък, а нямате никакви симптоми на заболяване, няма какво да се безпокоите. Най-вероятно това е просто прах, а тези, които живеят в града, могат често да наблюдават това явление поради замърсяването на въздуха.

2. Наличие на следи от кръв

Ако забележите следи от кръв в ушната кал, това може да означава, че тъпанчето е перфорирано. В този случай ушите ви са податливи на инфекции и слухът ви може да страда много, така че трябва да се консултирате с Вашия лекар.

3. Има кафяв цвят

Ако ушната ви кал е кафява, това може да означава, че тялото ви е било подложено на голям стрес. Ако забележите подобен цвят, това означава, че спешно трябва да се отпуснете и да избягвате стреса в продължение на няколко дни, след което проверете дали цветът се е променил.

4. Черен цвят

Ако ушната ви кал е придобила черен цвят, ушите ви сърбят и сърбежът става постоянен, тогава трябва да отидете на лекар, тъй като черната ушната кал може да означава гъбична инфекция.

5. Бяла ушна кал

Бялата ушна кал означава, че тялото ви страда от липсата на витамини, особено мед и желязо. Препоръчва се към диетата си да добавите бобови растения и овесени ядки,, като и двете съдържат високи нива на мед и желязо.

6. Има неприятна миризма

Ако забележите, че ушната ви кал има много силна и неприятна миризма, това може да означава, че имате ушна инфекция. В допълнение към миризмата, можете да усещате и шум в ушите, ако това се случи, незабавно се консултирайте с лекар.

7. Ушната кал е станала течна

Обикновено ушната кал е мека или твърда, но ако наскоро сте забелязали, че тя е течна, това може да означава възпалителен процес.

8. Прекалено суха

Суха ушна кал означава, че тялото ви няма достатъчно мазнини. Друга причина може да бъде инфекция на кожата или заболяване, което кара кожата да изсъхва.

Ето как едно просто наблюдение може да помогне за диагностициране на здравословни проблеми своевременно! Ако тази статия ви е била полезна, споделете я с приятели!

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?