Home » БЪЛГАРИЯ » Чинарът на Преподобна Стойна в санданското с. Златолист сбъдва желания и цери болести
Чинарът на Преподобна Стойна в санданското с. Златолист сбъдва желания и цери болести

Чинарът на Преподобна Стойна в санданското с. Златолист сбъдва желания и цери болести

Чинар на 1300 години, намиращ се до гроба на феномена Преподобна Стойна в село Златолист, се смята за чудотворен. Според поверието той е много силен енергийно, ако се докоснеш до него, предпазва от уроки, дава сили да се излекуват различни болки.

В днешно време на дървото има люлка. Традиционно се предполага, че която жена седне на нея и се залюлее, ще си излекува безплодието.

Някои записват желанията си и ги пъхат в кората на явора, други си вземат от падналата кора на дървото. Поверието обаче гласи, че не трябва да се чупи от кората на самото дърво, а да се вземе само и единствено от вече падналата, защото иначе ефектът може да е обратен.

Преподобна Стойна е била необикновено силен медиум, ясновидка и лечителка, която е помагала на много хора с различни проблеми, но никога не се е изтъквала като някаква необикновена личност. Винаги е настоявала, че тя само предава думите на свети Георги.

Водила е праведен живот по строгите църковни канони, никога не е имала плътска близост. Била е морално извисена, за нея лъжата, кражбата и прелюбодейството са били сериозни грехове.

Макар и сляпа, е познавала всички, които идвали при нея. Целия си живот в Златолист прекарала като аскет – рядко се хранела, приемала само вода, хляб и плодове, никога месо.

Легендата гласи, че пророчицата говорела с иконите на светците в черквата и изпадала в много силни състояния на транс, подобни на смърт. Тя предупреждавала, че ще изглежда като мъртва, но да внимават и да не я погребват. Тези състояния продължавали по няколко дена.

Била предрекла войните и много други големи катаклизми, но най-силна била в общуването с обикновения народ и личните предсказания или изцеления.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?