Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Чудотворен манастир вдигна Мира Добрева на крака след комата
Чудотворен манастир вдигна Мира Добрева на крака след комата

Чудотворен манастир вдигна Мира Добрева на крака след комата

Тв водещата Мира Добрева е отново на крака месец след като едва не загуби живота си. Припомняме, че журналистката беше два дни в кома в „Пирогов” след претърпяна операция на стомаха вследствие на получен остър перитонит.

Лекарите направиха всичко по силите си, за да я спасят, а звездата на БНТ беше изписана и се прибра у дома на 23 септември. Първото си излизане навън Добрева направи преди седмица и сподели пред последователите си в социалните мрежи, че е отишла да се зареди с енергия и сили в един от чудотворните манастири в близост до София, а именно в храма „Св. Димитър” в село Лозен.

„Точно един месец след онази превратна нощ, в която разбрах колко крехък е животът. Това е първото ми излизане по маршрут, по-различен от този до болницата. Четох някъде, че вече съм хукнала по планини и всичко е по старому. За жалост ще трябва да почакам малко, преди отново да мога да се катеря, да се върна на работа и в живота въобще. Но засега съм благодарна, че видях това място, което препоръчвам и на вас. Елате тук, ако сте минали през премеждие, или просто така. Силно енергийно е и прекрасно”, призова тв звездата в социалните мрежи. Тя била заведена в чудотворния храм от своя близка приятелка.

Лозен е от селищата, които са известни със своите многобройни църкви, параклиси и оброчни кръстове. Горни Лозен, обединено със село Долни Лозен, представлява най-голямото село в България, с 6300 живеещи в двете обединени селища.

Селата са в подножието на Лозенската планина, която е завършек на Средна гора, и поради близостта си до столицата са много добре благоустроени и с достъпен транспорт. По традиция за уредбата и благолепието на храмовете в двете села от далечни времена се грижат отделни фамилии, които са възприели обгрижването им по наследство до ден днешен.

Храмът „Св. Димитър“ се намира в покрайнините на селото и е с голяма прилежаща площ, дарена от християни. Има спомен в местното население, че на това място някога се е издигал манастир, разрушен по време на турското робство. Няма точни исторически данни за първоначалното построяване на черквата.

Сегашният манастир, във вида в който съществува,  е построен през 1932 г. от родолюбивия християнин Алексо Къшов от селото. Алексо и неговото семейство дълги години се грижат и поддържат със свои средства църковния имот. През 2020 г. църквата е обновена с дарения на миряни и официално осветена от Негово светейшество патриарх Неофит. Стенописите са невероятно красиви.

Смята се, че там блика и чудотворна вода.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?