Чудо! Древен римски град край Велико Търново лекува болни

Чудо! Древен римски град край Велико Търново лекува болни

Семейство изцерява дъщеря си, хора прегръщат антични камъни за по-добро здраве 

Доли ЛУКАНОВА / България днес

Древен римски град носи изцеление на болни хора. Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп е обвит в мистика и мнозина го определят като един по-различен археологически резерват.

Мистична сила привлича туристи
Мистична сила привлича туристи

„Честно казано, това нещо забелязах първо у себе си. Случвало се е да посещавам римския град, когато не се чувствам добре, когато имам главоболие или след напрегнат ден. Няколко пъти ми направи впечатление, че след като отивам там, и то служебно, не на разходка, някак си се чувствам много добре. Отпускам се“, свидетелства за феномена пред „България Днес“ кметицата на село Никюп Йорданка Атанасова.

Йорданка Атанасова
Йорданка Атанасова

От няколко години управничката събира мненията и историите на посетителите, защото търси отговори за необяснимата мощ на древния град. Среща се с разнообразен поток от хора, но всички са обединени от едно – това място е по-специално от всички останали и има силна енергия в него.

„Най-много ме впечатли, когато едно семейство от Русе ме посети съвсем целенасочено в кметството. Разказаха ми, че всяка година посещават римския град, тъй като тяхната дъщеря е с увреждания и се чувствала много добре тук“, допълва Атанасова.

Бащата в България е мъжка богомолка. По конституция

Колоните имат специална енергия
Колоните имат специална енергия

Оказва се, че от години всяко лято фамилията прекарва около месец в подножието на Никополис ад Иструм на палатка, за да се зареждат с енергията му, която влияе положително на детето им.

Други местни хора също споделят, че се чувстват много по-добре, след като посетят старото селище. Някои си обясняват това с древните останки, в които мислят, че има скрита и закодирана древна сила, която помага.

Официално изследване на какво се дължи лечебната сила на града за момента няма. Ако той наистина излъчва някаква енергия, може само да се гадае каква е тя.

„Не е направено някакво измерване от специалисти, но съм виждала посетители, които идват и прегръщат камъни, дървета. Казват, че това им влияе добре“, разкрива още кметицата.

„Градът на победата“, както се превежда името му, е основан около 106-110 г. от император Траян в чест на победите му над даките. Обликът му е оформен през II век от гръцки майстори. Строежите в Никополис ад Иструм са съвременници на знаменитите руини в Ефес и Смирна (Турция), Лептис Магна (Либия) и Баалбек (Ливан).

Древният римски град е укрепен с крепостни стени, съоръжени с порти и кули, улиците са павирани с каменни плочи, прокарани са сложна водопроводна и канализационна система.

„Мръсната вода се е изливала в река Росица, защото не са имали Европейски съюз и РИОСВ. Въпросът е, че сега толкова много населени места в страната ни нямат канализация, вече нямат и водоснабдяване. Ние нямаме канализация, имаме проблем с водата, на режим сме. Изумително е как село Никюп трябва да се върне 2000 години назад, за да търси как римляните са докарали вода тук, за да си докараме и ние“, споделя Йорданка Атанасова.

Кметицата дори е поискала от археолозите стари карти и маркировки, за да почерпят опит от древните римляни и да снабдят селото с вода, както е било преди хилядолетия.

„Има много какво да учим от тях. Истината е, че енергията на римския град може да бъде оценена от хората, които имат сетивата да я усетят“, категорична е управничката.

В Никополис ад Иструм се провеждат археологически разкопки повече от 110 години. За първи път по него работи през 1900 г. френският епиграф Жорж Сьор, представител на Френската школа в Атина, по лична покана и с финансовата подкрепа на княз Фердинанд. Към днешна дата това е най-добре проученият и запазен римски град не само в България, но и в границите на европейските провинции на Римската империя.

Селището е построено според изискванията на античната архитектура, но се откриват и белези, характерни за тракийската култура, която го прави уникален по значение. Археологическият резерват представя забележителните напластявания на историческа памет за античността в Европа – от епохата на Римската имперска цивилизация в началото на II век до края на Късната античност (VI – нач. на VII в.), през романизацията на гръцкия свят и готското присъствие на Балканите до ранновизантийската градска култура.

Градът е построен според изискванията на античната архитектура
Градът е построен според изискванията на античната архитектура

Археологическата информация за некрополите, наречени „Градът на мъртвите“ в Никополис ад Иструм, е натрупвана повече от два века. Някои от надгробните паметници и съоръжения намират паралели в Северна Африка и не са типични за европейските римски провинции. Днес те очертават подхода към римския град, привличат и интригуват туристите още преди влизането и ги потапят в атмосферата на древността.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Чудо! Древен римски град край Велико Търново лекува болни"

Какво мислите?