Home » KO4 STORY » Чудо от България! Дядо Иван на 102 години разкри тайната! Няма нито един ден с…

Чудо от България! Дядо Иван на 102 години разкри тайната! Няма нито един ден с…

102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван Христов от шуменското село Памукчии, съобщава “Trg.bg”.

Столетникът подкара поредната година от втория си век в компанията на дъщеря, двама внуци, четирима правнуци и още толкова пра-пра-внуци. Тъкмо щели да го вземат войник и да заминава за фронта през Втората световна война, когато Германия капитулирала и военните действия му се разминали, разказа правнучката му Валентина, пише “Монитор”.

Целият си живот, прадядо й прекарал в родното Памукчии, без нито ден да има печат в трудова книжка.

Според внука му Диян на младини дядо Иван се уплашил от идването на руснаците и получил язва с кръвоизлив. Постоянно бил отмалял, нямал сили, лекарите му казвали, че има колит. Към края на 40-те на миналия век стигнал до инвалидна количка.

Жена му Трендафила насила го завела на почивка във Вършец, където след седмица оставил количката и станал на крака. Заради здравето си така и не се хванал никъде на работа. Ходел с козите в гората, а за да не скучае плетял дамаджани, рогозки и кошници и с това изкарвал прехраната си. Пенсия получил едва през 1987, когато станал на 70, по старост.

Дядо Иван от ПамукчииАлкохола дядо Иван спрял още през 1945, цигари никога не пушил, а се хранел изключително с козе мляко и компоти.

Като изключим колита, който го преследвал през целия му живот и до днес се радва на сравнително добро здраве. Жена му починала на 90 през 2010, дъщеря му ходи с два бастуна, но дядо Иван носи само един и то не за да се подпира, а за фасон и авторитет, обяснява внукът му Диян. Вестниците ги чете без очила, не пропуска нито новини по телевизията, нито гласуване на избори.

Според дъщеря му и близките му за това, че е достигнал до тази възраст е помогнало и олимпийското му спокойствие – не се ядосва нито за политика, нито нещо друго може да го изкара от равновесие.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?