Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам – резултатът надмина всички очаквания, станаха ОГРОМНИ конци!

Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам - резултатът надмина всички очаквания станаха ОГРОМНИ конци!

Сигурно сте чували за прочутата рецепта за Козунак в пералнята – домакините, които я опитаха, твърдят, че само така тестото гарантирано ще стане на конци.

Цялата работа е там, че вместо да се меси продължително тестото (всички сме чували за прословутите 100 пъти, които според легендата тестото трябва да се удари в масата), за целта се използва един от най-разпространените домакински уреди, пералнята, чиято функция „центрофуга“ успешно замества потенето над плота.

Звучи налудничаво, но решихме да опитаме и резултатът надмина очакванията ни! Козунакът на конци в пералнята  е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника! Ето пълната рецепта стъпка по стъпка:

Козунак на конци в пералнята

Необходими продукти:

  • брашно – около 1.200 г
  • яйца – 4 бр. големи
  • мая – 14 г суха /2 бр./
  • захар – 200 г
  • глюкоза – 2 с.л.
  • прясно мляко – 1 ч.ч. топло
  • сол – 1 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • стафиди
  • шоколад
  • локум

За намазване:

  • белтъци – 1 бр.
  • вода – 1 к.ч.
  • захар – 1 к.ч.
  • захар – 50 г за поръсване

Начин на приготвяне:

В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.

Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.

Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика – общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин, съветват от gotvach.bg.

тесто в пералнята

Снимка: YouTube

Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.

Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.

Намазвате с разбит белтък/жълтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.

намазване тесто жълтък

Снимка: iStock

След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате с захар.

козунак на конци

Снимка: iStock

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам – резултатът надмина всички очаквания, станаха ОГРОМНИ конци!"

Какво мислите?