Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Шест факта за кражбите с взлом и системите за контрол на достъп
Шест факта за кражбите с взлом и системите за контрол на достъп

Шест факта за кражбите с взлом и системите за контрол на достъп

Кражбите с взлом са изключително често срещани както в България, така и навсякъде по света. Колкото повече знаете за тях, толкова по-лесно можете да защитите дома и семейството си.

По-долу изброяваме 6 факта за взломните кражби, които ще ви помогнат да създадете сигурно решение за интелигентна домашна сигурност за вашия дом.

Едно на всеки тридесет и шест жилища е било ограбено с взлом до 2017 г.

На първо място лошите новини: За един крадец все още е твърде лесно да проникне в дома ви. Проникването с взлом става само за няколко минути. Статистиката показва, че собствениците на жилища претърпяват средна загуба 3250лв. при всяка кражба с взлом.

Добрата новина: Взломаджиите избягват домовете със системи за контрол на достъп. 60% от осъдените крадци с взлом са заявили, че инсталирането на система за сигурност е повлияло на решението им да се насочат към друг, по-малко защитен дом.

Факт 1 за системите за контрол на достъп

30% от крадците влизат през незаключена врата или прозорец.

Всеки дом потенциално може да се превърне в място на престъпление. Особено когато отключените врати и прозорци са добре дошъл знак за крадците. Но има повече фактори от отворените прозорци, които примамват взломаджиите към следващата им цел:

Щастлив шанс: Наклонени прозорци, отключени врати, лесни за намиране пособия за катерене, като например стълба

Безопасно „работно място“: Големи огради, обрасли дървета или храсти, тъй като крадците не искат да бъдат забелязани.

Отсъствието на собствениците: Липса на автомобил на алеята, звънене на вратата и изчакване дали някой ще отвори

Наградата: Видими ценности като бижута, електроника и пари в брой

Небрежни намеци: Публикуване на снимки от почивката в социалните мрежи

Нашият съвет: Следете за незаключени/отворени врати или прозорци. С интелигентната система за контрол на достъп ще бъдете уведомени за всички незаключени прозорци и/или врати, когато напускате дома.

Факт №2 за системите за контрол на достъп

Комбинацията от включени светлини и затворени щори може да бъде привлекателно място.

Повечето собственици на жилища се опитват да защитят дома си, като оставят няколко включени светлини по време на цялата си ваканция. Освен това те затварят и щорите си в опит да разубедят любопитните погледи. Проблемът тук е, че взломаджиите търсят домове, които показват тези очевидни признаци на незаетост. Това показва, че никой не е вкъщи, тъй като положението на щорите и светлините не са се променили през последните няколко часа или дни – ясен знак за необитаван дом.

Нашият съвет: Осветлението в дома трябва да се включва и изключва така, както бихте били вкъщи. Същото важи и за щорите. Интелигентната система за контрол на достъп може да ви предложи точно това и по този начин да разубеди потенциалните бандити.

Факт №3 за системите за контрол на достъп

Взломните кражби се извършват между 10 и 15 часа.

Повечето кражби с взлом не са през нощта – по-голямата част от тях се извършват през светлата част на денонощието. Взломаджиите искат да избегнат конфронтация със собствениците на жилища, поради което проникват във времето, когато повечето хора са на работа или на училище.

Нашият съвет: Вашият дом трябва да бъде в безопасност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Чрез използването на система за контрол на достъпа, взломаджията ще бъде изплашен от силен алармен звук, мигащи светлини и вдигнати щори. Освен това ще получите обаждане на телефона си, което ще ви уведоми за активното проникване. Повечето нарушители казват, че биха напуснали дома си незабавно, ако се включи алармата за сигурност.

Факт №4 за системите за контрол на достъп

Взломните крадци отиват първо в основната спалня.

Вярвате или не, 34% от крадците влизат в дома през входната врата – без значение дали е заключена или изкъртена. След като влязат, крадците се насочват направо към основната спалня, за да търсят ценни предмети като бижута, пари или оръжия. Те търсят под матраците, претърсват гардеробите и нощните шкафчета в непрестанно търсене на ценности.

Факт №5 за системите за контрол на достъп

3 от всеки 10 кражби с взлом са извършени докато в дома има някого.

По данни на Министерството на правосъдието при 28% от кражбите с взлом някой е вкъщи. При 7 % от тези жертви се наблюдава някакъв вид насилствено престъпление.

Нашият съвет: Въоръжете интелигентната си система за сигурност на дома дори когато си лягате. По този начин домът и семейството ви ще бъдат в безопасност и ще бъдете уведомени, ако има инцидент. Можете също така да настроите превключвател като паник бутон. При натискането му светлините започват да мигат, алармата се задейства, щорите се вдигат и се осъществява телефонно обаждане на предварително зададен номер.

Факт №6 за системите за контрол на достъп

Взломаджиите мразят системите за контрол на достъп.

60% от крадците избягват домове, в които има инсталирана система за сигурност – например система за контрол на достъпа. При реализирането на система за сигурност често се налага да се купуват допълнителни технически неща. Някой системи използват съществуващите сензори за защита на вашия дом. Сензорите за движение и контактите за прозорци и врати са основна част и се използват за автоматизирано осветление или контрол на климата – но също и за функции за сигурност. Освен това можете да добавите и сензори за счупване на стъклата на прозорците си.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*