Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Шокиращата истина за МИНЕРАЛНАТА вода! Ето КАКВО ПИЕМ!
Шокиращата истина за МИНЕРАЛНАТА вода

Шокиращата истина за МИНЕРАЛНАТА вода! Ето КАКВО ПИЕМ!

Банди от изпечени мошеници печелят милиони, като ни пробутват чешмяна вода вместо минерална и трапезна. Разбира се, на солени цени.

Проблемът не е от вчера, но напоследък търгашите станаха изключително нагли. Аферата се разиграва в цялата страна заради липсата на контрол от Министерството на здравеопазването. Автоматите в офис помещенията банките, поликлиниките, болниците се пълнят от чешмите. Измамата се прави от мними доставчици, които пълнят с маркучи 19-литрови бидони с вода от чешмата и след това ги продават.

Оказва се, че у нас има само една институция, която следи какво съдържат тези пластмасови големи бутилки, но тя се намира само в София, а не и в другите градове на страната.

Най-често недобросъвестните дистрибутори използват капачка за многократна употреба на бидоните, която отвътре има една по-малка капачка. При поставянето на апарата малката капачка изпада. Впоследствие може обаче да бъде върната по този начин и закрепена. Което позволява многократното пълнене на пластмасовия бидон с обикновена вода. Проверка на неправителствена организация показа още, че 4 известни уж авторитетни фирми, които продават бутилирана „минерална” вода, всъщност пълнят шишетата едва ли не от обикновените чешми. Контрол и върху това безобразие няма. Другата далавера се крие в етикетите на по-малките бутилки.

Става дума за 200 млн. литра бутилирана натурална вода, която излиза на пазара с подвеждащи етикети.

Според шефа на Федерацията на потребителите Емил Георгиев търговците съзнателно заблуждават купувачите за произхода и свойствата на водата. Чрез дизайнерски решения те така променят етикетите, че потребителят приема примерно бутилираната минерална вода като изворна. Не е тайна, че напоследък тя е по-предпочитана заради по-ниския минерален състав. Производителят на минералната вода „Банкя” например в етикета си е пренебрегнал наименованието на продукта, а е поставил на централно място „Извор на живот”. Така клиентът мисли, че става дума за изворна вода.

В 3 пункта в Хасково пък продават трапезна вода с неизяснен произход. Представят я, че уж е „Хисарска”, съобщи пак Емил Георгиев.

Само че никой не може да каже от какъв водоизточник е тази вода, както и какво е нейното съдържание. Според експертите на Районната здравна инспекция става дума за наточена от чешмите вода, като отгоре на всичко в нея е установено съдържание на вредния флуор над нормата. Бизнесмените, стопанисващи споменатите пунктове, продължават да твърдят, че водата е от Хисар. Само че от фирмите, бутилиращи минерална вода в Хисар, категорично отричат да имат някакви взаимоотношения с тези хасковски търговци. Емил Георгиев съветва потребителите много да внимават, когато купуват наливна трапезна вода. От Районната здравна инспекция съобщиха още, че на трите пункта са наложени глоби, има заповеди за спиране на обектите, уведомени са и всички институции, които имат отношение към проблема.

За жалост това е само върхът на айсберга. Хиляди търгаши точат вода от чешмите, бутилират я в мърляви гаражи и я пробутват на пазара като минерална или трапезна.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*