Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Шокиращи факти от НСИ за имотите у нас
Шокиращи факти от НСИ за имотите

Шокиращи факти от НСИ за имотите у нас

Шокиращи факти изнесе НСИ за имотите у нас – 1,2 милиона жилища в страната пустеят необитаеми.

Това се случва на фона на неоправдано високите цени на къщи и апартаменти, чиито цени обаче продължават да хвърчат нагоре, научи КОЧ.

„Недоверието към банките, ниската доходност, която те предлагат – това са основните причини, които създадоха бум в строителството в последните години и съответно празни жилища”, обясняват брокерите. Те уточняват, че най-често се касае за нови незакупени жилища. Има обаче и стари апартаменти в центъра, които пустеят, след като възрастните са починали, а децата им са в чужбина, или пък нямат наследници.

За разлика от начина на живот в много западноевропейски страни, където хората често сменят жилищата си и живеят под наема, българинът държи твърдо да е собственик, пък ако ще дори на 50-ина квадрата. Оказва се, че 82,9% от хората притежават жилище. В същото време в един апартамент често се тъпчат поне две поколения – най-често родители и порасналите деца, които работят, но не им достигат средства да си купят дом или да плащат висок наем.

Около 40 на сто от домакинствата у нас са пренаселени, сочи статистиката.

В същото време, понякога млади семейства, някои с малки деца, предпочитат да живеят с родителите си, за да получават помощ от по-възрастните. Подобно нещо в западна държава или в Америка е почти невъзможно да се случи, коментират социолози.

Това, че има необитаеми жилища, обаче не спира хората да продължават да купуват жилища. За последните 8 години продажбите в целия ЕС са скочили с 15%, а най-голям скок на цените в този период се наблюдава в Естония , Латвия, Австрия, Швеция и Люксембург . Цените на имотите поевтиняват в Италия, Испания и Кипър.

лупа

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?