Горещи новини

Ще забравите баклавата и толумбичките, щом опитате този Шербет-сладкиш! Сочен и неземно сладък:

Ще забравите баклавата и толумбичките щом опитате този Шербет-сладкиш! Сочен и неземно сладък:

Когато опитате този Шербет-сладкиш ще забравите за баклавата и тулумбичките! Най-вкусния сиропиран сладкиш, приготвен по рецепта на нашите баби. Не чакайте специален повод, можете да го правите и всеки ден. 

Ето какво ви трябва:

Шербет-сладкиш – сладък и сочен

Продукти за тъмна кора:

  • 5 средни яйца
  • 5 с. л. захар
  • 2,5 с. л. брашно
  • 2,5 с. л. грис
  • 200 г смлени орехи
  • 80 г настърган шоколад
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 1 ч. л. бакпулвер (3 г)

За жълтата кора: 

  • 5 средно големи яйца
  • 5 с. л. захар
  • 2,5 с. л. брашно
  • 2,5 с. л. грис
  • 1 пакетче ванилова захар
  • половин чаена лъжичка бакпулвер (1,5 г)

За сиропа:

  • 600 гр. захар
  • 800 мл вода
  • сокът на един лимон

Варете само 5 минути, след като започне да кипи!

шербет-сладкиш

Приготвяне: 

Приготвяме тъмното тесто – счупваме 5 яйца в дълбока купа и добавяме 5 супени лъжици захар. Разбийте с миксер 8-10 минути или колкото е необходимо, докато захарта се разтвори и получите гъста кремообразна смес.

Добавете пресятото брашно, бакпулвера, гриса, ванилията и смлените ядки на няколко порции при бавно разбъркване. Тестото трябва да остане пенливо и въздушно. Накрая се добавя настърганият шоколад, разбърква се и се изсипва в намазнена средно голяма тава.

разбити яйца

орехово тесто

Пече се 10 минути в загрята фурна на 200 градуса. През това време пригответе втората кора. Втората кора се приготвя почти по същия начин като първата, само че в това тесто не се добавят орехи и шоколад.

След 10 минути извадете сладкиша от фурната и изсипете отгоре равномерно светлото тесто.

бяло тесто в тава

Намалете температурата на 175 градуса и печете още 25-30 минути. През това време сварете сиропа.

Извадете сладкиша от фурната и оставете настрана. След 5 минути го нарежете на кубчета.

изпечен сладкиш

Залейте горещия сладкиш с горещия сироп!

сиропиране сладкиш

сладкиш със сироп

Оставете да изстине и сервирайте.

шербет сладкиш

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Be the first to comment on "Ще забравите баклавата и толумбичките, щом опитате този Шербет-сладкиш! Сочен и неземно сладък:"

Какво мислите?