Ябълкова пита с крем – пухкаво тесто, сочни ябълки и вкусна заливка! Райска наслада за делник и празник:

Ябълкова пита с крем

Ако ви се хапва ябълков сладкиш , но ви е омръзнало от традиционната комбинация кексово тесто + ябълки, днес от Ко4 ви предлагаме нещо различно и умопомрачително вкусно!

Ябълкова пита с крем – пухкаво тесто, сочна плънка от ябълки и вкусна заливка. Звучи вкусно, а в действителност е направо райска наслада! Ето как да си направите този пухкав сладкиш с ябълки:

Ябълкова пита със заливка

Продукти:

Брашно – 600 грама
Вода (топла) – 200 грама
Мая – 11 грама (1 пак.суха мая)
Яйца – 3 бр.
Захар – 72 гр.
Слънчогледово олио – 40 грама
Сол – щипка

Плънка:

Захар – 1 чаша
Ябълки – 4 броя

Заливка:

1 ч.л.захар и 40 грама заквасена сметана

Приготвяне:

Към водата добавете захарта, солта, две яйца, олиото и маята. Разбийте добре. След това постепенно, непрекъснато бъркайки, добавете брашното на 2 части.

Омесете меко тесто – получава се приятно на консистенция и нелепнещо тесто. Увийте купата с готовото тесто в прозрачно фолио и оставете да престои 30 минути.

Обелете измитите ябълки, почистете от семето и нарежете на тънки резени. Намажете работната повърхност с малко олио, извадете тестото и разточете на тънък слой под формата на правоъгълник (1-2 мм). Отгоре поръсете със захарта (1 чаша).

разточено тесто

Подредете ябълките върху тестото на три реда.

ябълкова пита

Завийте тестото под формата на руло и нарежете на парчета (приблизително 10 см дебелина).

нарязано тесто

Намажете с олио форма за кекс с дупка. Вътре подредете парчетата с разреза нагоре.

пухкава ябълкова пита

Разбийте останалото яйце и намажете ябълковата пита с четка за готвене. Печете за 40 минути във фурна, предварително загрята до 180 градуса.

Разбийте заквасената сметана със захарта до пълното й разтваряне.

Извадете сладкиша, обърнете в чиния, след което намажете с получения крем.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ябълкова пита с крем – пухкаво тесто, сочни ябълки и вкусна заливка! Райска наслада за делник и празник:"

Какво мислите?