Няма човек, който да не обича бързите летни сладкиши. По рецепта на читателката ни Саня пригответе този освежаващ ягодов сладкиш, който не изисква включване на фурната, а се приготвя в тенджера.
Цялата процедура ще ви отнеме около 10 минути и сами ще се убедите колко добър е вкусът. Ето какво ви трябва, за да опитате тази невероятна Ягодова торта в тенджера:
Ягодова торта в тенджера
Продукти:
- 900 мл прясно мляко
- 3 ванилови пудинга
- 10 супени лъжици захар
- 300 г маслени бисквити или други по избор
- 250 г пресни ягоди
- 2 банана
- 400 мл сладкарска или бита сметана
- 200 г масло или маргарин
За украса:
- 150 гр сметана (готварска)/шоколадова глазура
Приготвяне:
В дълбока тенджера налейте 750 или 700 мл прясно мляко, а останалото изсипете в по-дълбока купа. Към млякото в тенджерата се добавят 10 супени лъжици захар и се поставя на котлона на средна температура. Разбърквайте от време на време, докато млякото се сгъсти и захарта започне да се разтваря.
В купата с останалото мляко се изтръскват трите пакетчета ванилов пудинг. Разбъркайте за кратко с тел или бъркалка, за да се разтворят бучките, след което изчакайте млякото в тенджерата да заври. След това постепенно налейте млякото с пудинга и започнете да бъркате непрекъснато, докато пудингът се свари.
Ако е необходимо, намалете котлона или махнете тенджерата от котлона, след което я върнете, когато леко се охлади. Сварете пудинга до желаната гъстота, след което го оставете настрана. Маслото или маргарина се нарязват на кубчета и се добавят към горещия пудинг.
Разбърква се, докато маслото се разтопи, след което се добавя сметаната, отново се разбърква и се оставя настрана да изстине. През това време пригответе ягодите и бананите. Необходимо е да се използват пресни плодове, които не са повредени. Измийте добре ягодите, след което отстранете дръжките.
Нарежете ги наполовина, след което в зависимост от големината им ги разрежете на два или три пъти (не трябва да са много малки, нито много големи). Бананите се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина половин пръст. Пригответе бисквитите, като ги начупите на средни парчета.
Добавете бисквитите към пудинга и разбъркайте добре, след това добавете бананите и накрая ягодите. Разбъркайте внимателно, докато всичко се събере в еднородна смес в тенджерата. Така приготвената смес изсипете в желана от вас форма, няма значение, защото не се пече.
По-лесно е, ако го изсипете във форма с ринг, но ако нямате такава, просто покрийте съда със стреч фолио, за да се отдели с едно движение, или намажете формата с масло, за да не залепне. Заравнете хубаво тортата във формата и я приберете в хладилника да стегне. Най-добре е да я оставите да престои няколко часа или цяла нощ.
Украсата на тортата зависи от вас. Може да украсите с разбит сняг от сметана или шоколадова глазура. Сервирайте сладкиша, когато е добре охладен, за да се реже лесно.
Да ви е сладко!
Be the first to comment on "Ягодова торта в тенджера – обожавам я, защото не цапам излишни съдове! Звездна вкусотия:"