Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Ягодова торта в тенджера – обожавам я, защото не цапам излишни съдове! Звездна вкусотия:
Ягодова торта в тенджера - обожавам я защото не цапам излишни съдове! Звездна вкусотия:

Ягодова торта в тенджера – обожавам я, защото не цапам излишни съдове! Звездна вкусотия:

Няма човек, който да не обича бързите летни сладкиши. По рецепта на читателката ни Саня пригответе този освежаващ ягодов сладкиш, който не изисква включване на фурната, а се приготвя в тенджера.

Цялата процедура ще ви отнеме около 10 минути и сами ще се убедите колко добър е вкусът. Ето какво ви трябва, за да опитате тази невероятна Ягодова торта в тенджера:

Ягодова торта в тенджера

Продукти: 

  • 900 мл прясно мляко
  • 3 ванилови пудинга
  • 10 супени лъжици захар
  • 300 г маслени бисквити или други по избор
  • 250 г пресни ягоди
  • 2 банана
  • 400 мл сладкарска или бита сметана
  • 200 г масло или маргарин

За украса: 

  • 150 гр сметана (готварска)/шоколадова глазура

Приготвяне: 

В дълбока тенджера налейте 750 или 700 мл прясно мляко, а останалото изсипете в по-дълбока купа. Към млякото в тенджерата се добавят 10 супени лъжици захар и се поставя на котлона на средна температура. Разбърквайте от време на време, докато млякото се сгъсти и захарта започне да се разтваря.

В купата с останалото мляко се изтръскват трите пакетчета ванилов пудинг. Разбъркайте за кратко с тел или бъркалка, за да се разтворят бучките, след което изчакайте млякото в тенджерата да заври. След това постепенно налейте млякото с пудинга и започнете да бъркате непрекъснато, докато пудингът се свари.

разтворено нишесте

Ако е необходимо, намалете котлона или махнете тенджерата от котлона, след което я върнете, когато леко се охлади. Сварете пудинга до желаната гъстота, след което го оставете настрана. Маслото или маргарина се нарязват на кубчета и се добавят към горещия пудинг.

пудинг в тенджера

Разбърква се, докато маслото се разтопи, след което се добавя сметаната, отново се разбърква и се оставя настрана да изстине. През това време пригответе ягодите и бананите. Необходимо е да се използват пресни плодове, които не са повредени. Измийте добре ягодите, след което отстранете дръжките.

пудинг със сметана

Нарежете ги наполовина, след което в зависимост от големината им ги разрежете на два или три пъти (не трябва да са много малки, нито много големи). Бананите се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина половин пръст. Пригответе бисквитите, като ги начупите на средни парчета.

Добавете бисквитите към пудинга и разбъркайте добре, след това добавете бананите и накрая ягодите. Разбъркайте внимателно, докато всичко се събере в еднородна смес в тенджерата. Така приготвената смес изсипете в желана от вас форма, няма значение, защото не се пече.

пудинг с ягоди

смес за торта

По-лесно е, ако го изсипете във форма с ринг, но ако нямате такава, просто покрийте съда със стреч фолио, за да се отдели с едно движение, или намажете формата с масло, за да не залепне. Заравнете хубаво тортата във формата и я приберете в хладилника да стегне. Най-добре е да я оставите да престои няколко часа или цяла нощ.

ягодова торта в тенджера

ягодова торта във форма

Украсата на тортата зависи от вас. Може да украсите с разбит сняг от сметана или шоколадова глазура. Сервирайте сладкиша, когато е добре охладен, за да се реже лесно.

парчета ягодова торта

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?